Banca Mondiala a acordat sprijin de peste 1,4 miliarde de dolari tarilor din Europa si Asia Centrala
finantari banca mondialafonduri banca mondialaajutor banca mondialabani pandemie
Pandemia de coronavirus a fortat multe tari sa depuna eforturi uriase pentru combaterea efectelor grave asupra sanatatii si situatiei socio-economice.
Pe fondul incertitudinii continue, cel mai recent raport al Bancii Mondiale privind situatia din Europa si Asia Centrala sugereaza scenarii negative pentru aceasta regiune, inclusiv o recesiune majora in 2020, de 2,8-4,4%.
In calitate de Vicepresedinte pentru Europa si Asia Centrala, voi colabora foarte strans cu guvernele din tarile care beneficiaza de serviciile noastre pentru a le ajuta sa obtina rezultate solide in materie de dezvoltare, insa obiectivul nostru imediat este sa diminuam impactul pe care pandemia de COVID-19 il are asupra sanatatii populatiei si economiei acestor state.
Pe termen scurt, vom furniza instrumente simplificate de finantare si de politici publice care sa contribuie la protejarea vietii si a mijloacelor de trai ale oamenilor. Pe termen mediu, vom ajuta aceste tari sa diminueze efectele economice si fiscale ale crizei prin politici publice si masuri de finantare adecvate”, a declarat Anna Bjerde, noul vicepresedinte al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala.
Pana in prezent, Banca Mondiala a alocat peste 1,4 miliarde de dolari pentru a sprijini eforturile tarilor din Europa si Asia Centrala de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19.
Incepand din 2 aprilie 2020, a fost aprobata alocarea a unei sume de aproximativ 490 milioane de dolari care va fi distribuita pentru noi programe de reactie in situatii de urgenta.
In plus, s-a decis realocarea a aproximativ 925 milioane de dolari, suma care va fi redistribuita din proiectele si imprumuturile existente, dar si din finantari suplimentare, pentru sprijinirea tarilor care depun eforturi de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19.
Aceasta finantare este destinata achizitionarii de echipamente medicale, inclusiv a kiturilor de testare si a ventilatoarelor pulmonare, precum si consolidarii capacitatii sistemelor de sanatate, inclusiv pentru pregatirea personalului medical si pentru sprijinirea masurilor de protectie sociala puse in aplicare pentru a veni in sprijinul celor mai vulnerabile persoane afectate de COVID-19.
Mai multe tari din regiune discuta cu reprezentantii Bancii Mondiale despre proiectele viitoare si despre sprijinul necesar pentru combaterea impactul pandemiei.
Grupul Bancii Mondiale, una dintre cele mai importante surse de finantare si de expertiza pentru tarile in curs de dezvoltare, ia masuri ample si rapide pentru a ajuta aceste state sa-si consolideze capacitatea de reactie in caz de pandemie.
Grupul Bancii Mondiale continua sa supravegheze evolutia bolilor, sa contribuie la imbunatatirea interventiilor in domeniul sanatatii publice si sa ajute sectorul privat sa functioneze in continuare si sa sustina pastrarea locurilor de munca.
In urmatoarele 15 luni, banca va aloca fonduri pentru sprijin financiar de pana la 160 de miliarde de dolari pentru a ajuta mai multe tari sa-si protejeze persoanele defavorizate si vulnerabile, sa sprijine mediul de afaceri si sa sustina redresarea economica, inclusiv 50 de miliarde de dolari din noile resurse ale IDA (Asociatia Internationala de Dezvoltare) sub forma de subventii sau alte finantari acordate in conditii foarte avantajoase.