Banca Centrala fondata de Che Guevara recunoaste oficial criptomonedele precum Bitcoin. Statelor Unite nu le va placea aceasta miscare
cubacriptomonede cubabanca centrala a cubeimonede digitalemonede virtuale
Embargoul american asupra statului comunist a transformat Cuba intr-un paria in economia globala, insa cubanezii au gasit solutia de a evita sanctiunile Statelor Unite: vor imbratisa numeralul virtual descentralizat.
Banca Centrala a Cubei a decis sa recunoasca si sa reglementeze monedele digitale, precum Bitcoin.
Decizia este fara precedent in stat, iar analistii economici spun ca este o strategie de a ocoli sanctiunile impuse de Statele Unite ale Americii.
Rezolutia 215, care a fost publicata joi in Monitorul Oficial administrat de statul cubanez, spune ca Banca Centrala va stabili noi reguli privind modul de gestionare a
monedelor digitale. Furnizorii comerciali de servicii conexe vor avea acum nevoie de o licenta de la Banca Centrala pentru a continua operatiunile.
"Banca centrala comunista cubaneza a fost fondata de Che Guevara. Faptul ca reglementeaza cu prudenta arata ca sunt interesati de ceea ce le poate aduce o astfel de miscare", explica Boaz Sobrado, un analist de date fintech din Londra, care a petrecut patru ani lucrand in indistria cripto din Cuba.
Tranzactiile financiare dintre SUA si Cuba au devenit o adevarata problema pentru cetateni, odata cu deciziile adoptate de administratia lui Donald Trump, potrivit dr. Mrinalini Tankha, profesor de antropologie la Universitatea de Stat din Portland.
In 2020, Western Union a inchis toate cele peste 400 de locatii ale sale, pe fondul unor sanctiuni impuse de Casa Alba.
Expertii spun ca pandemia a agravat situatia. Inainte de izbucnirea crizei sanitare, oamenii apelau la diverse forme "subterane" de curierat intre SUA si Cuba. Oamenii intrau si ieseau fizic din tara transportand numerar, insa coronacriza a ingreunat aceste activitati.
Dincolo de necesitatea unei astfel de decizii, expertii sustin ca adoptarea criptomonedelor poate oferi oportunitati de dezvoltare financiara pentru anumiti cubanezi care vor sa investeasca in criptoactive.
"Daca sunteti dezvoltator de software sau daca sunteti un artist NFT, ati putea fi efectiv platit prin criptomoneda pentru munca dvs. si cred ca acolo este de fapt potentialul sistemului", a punctat dr. Mrinalini Tankha. "Deschide o noua economie la care cubanezii pot participa".
El Salvador este una dintre cele mai sarace tari din intregul continent american, fiind in acelasi timp si una dintre cele mai nesigure tari din intreaga lume. Potrivit estimarilor oficiale, aproximativ 70% din cetatenii din El Salvador nu au acces nici macar la servicii financiare clasice, precum contul bancar.
Asta nu i-a oprit insa pe oficialii statului sa ia aceasta decizie, legea bucurandu-se de un suport incredit in Congres. Mai exact, propunerea ca Bitcoin sa devina moneda oficiala alaturi de dolarul american a fost adoptata cu 62 de voturi "pentru" dintr-un total de 84.