Banca Centrala Europeana trece la EURO DIGITAL. La ce ne va folosi criptomoneda euro
euro digitalcriptomonedabani virtualimonede digitale
Banca Centrala Europeana a facut primul pas catre lansarea unei monede digitale. Vorbim despre versiunea digitala a monedei Euro.
Oficialii BCE se pregatesc sa lanseze o evaluare a beneficiilor si dezavantajelor crearii unei versiuni digitale a monedei.
''Europenii recurg tot mai mult la mijloace digitale atunci cand cheltuiesc, economisesc si investesc. Rolul nostru este de a asigura increderea in moneda. Aceasta inseamna garantarea adaptarii euro la era digitala. Ar trebui sa fim pregatiti sa emitem o moneda euro digitala, daca va fi necesar", a adaugat Lagarde, potrivit
Agerpres.
Cererea a fost depusa pe 22 septembrie de reprezentantii legali ai BCE Bock Legal, potrivit site-ului web al Oficiului pentru Proprietate Intelectuala al Uniunii Europene. Un purtator de cuvant al BCE a confirmat depunerea.
Desi cererea se afla in curs de avizare, tarile membre ale Uniunii Europene si bancile se pregatesc totusi in asteptarea faptului ca un euro nativ digital va deveni realitate.
Factorii de decizie ai BCE au subliniat recent necesitatea de a ramane la curent cu schimbarile globale, atat datorita evolutiei tehnologiei, cat si cresterii protectionismului.
''Eurosistemul nu a luat pana acum o decizie cu privire la introducerea unui euro digital. Dar, la fel ca multe alte banci centrale din intreaga lume, exploram avantajele, riscurile si provocarile operationale ale acestui lucru ”, a spus presedintele BCE, Christine Lagarde, intr-un discurs luna trecuta.
''Avem datoria de a juca un rol activ in echilibrarea riscurilor si beneficiilor inovatiei in plati, astfel incat banii sa continue sa serveasca bine europenii”, a mai spus oficialul BCE.
'' In aceasta noua era, un euro digital ar garanta ca cetatenii din zona euro pot mentine accesul gratuit la un mijloc de plata simplu, universal acceptat, sigur si de incredere. Un euro digital nu este menit sa inlocuiasca numerarul, ci mai degraba sa il completeze. Impreuna, le ofera oamenilor mai multe optiuni cu privire la modul de plata si le faciliteaza acest lucru, sporind incluziunea financiara.
Eurosistemul va continua sa se asigure ca toti cetatenii au acces la bancnotele si monedele euro din intreaga zona euro'', se arata pe site-ul oficial
ecb.europa.eu.
De ce un euro digital?
''Un euro digital ar face platile zilnice mai rapide, mai usoare si mai sigure. Ar putea sprijini digitalizarea economiei europene si ar putea incuraja activ inovarea in platile cu amanuntul'', conform ecb.europa.eu.