Banca Centrala Europeana: in 2020, anul declansarii pandemiei, numarul de bancnote euro false depistate si retrase din circulatie s-a situat la cel mai mic nivel din ultimii opt ani
Aparitia unei noi monede sau schimbarea aspectului unei monede existente reprezinta tot atatea provocari si oportunitati pentru falsificatorii de bani. Moneda euro a fost introdusa in circulatie la 1 ianuarie 2002 simultan, in 12 dintre tarile Uniunii Europene. Tot atunci au aparut pe piata si primele bancnote false.
Introducerea monedei euro a reprezentat cea mai mare si mai complexa operatiune de inlocuire a unor monede existente din istorie. 12 tari membre ale Uniunii Europene au trecut simultan la euro, renuntand la monedele lor nationale.
Populatia totala a celor 12 state care au trecut la moneda euro era, la data respectiva, de aproape 310 milioane de locuitori.
Banca Centrala Europeana (banca centrala a Uniunii Europene) monitorizeaza si armonizeaza politicile monetare ale celor 19 state UE care folosesc moneda euro la ora actuala.
In acelasi timp, Banca Centrala Europeana (BCE) monitorizeaza si cantitatea de bancnote false care sunt puse in circulatie.
Intr-un raport dat recent publicitatii, BCE sustine ca numarul de bancnote euro false aflate in circulatie in acest moment se gaseste la cel mai scazut nivel din 2003 incoace.
BCE isi sustine afirmatia luand in calcul numarul de bancnote false identificate si retrase din circulatie in anul 2020.
Raportat la masa monetara aflata in circulatie in cele 19 state care folosesc moneda euro, numarul de bancnote false a fost, anul trecut, de 17 falsuri la 1 milion de bancnote autentice.
Doua treimi din bancnotele false depistate si retrase din circulatie au fost cele cu valorile nominale de 20 si 50 de euro.
Conform BCE, bancnotele false depistate anul trecut au fost, in marea lor majoritate, de foarte joasa calitate si nu contineau niciun element de siguranta.
Este posibil, insa, ca aceste bancnote sa fi fost puse deliberat pe piata pentru a fi depistate si retrase din circulatie protejand astfel de vigilenta autoritatilor bancnotele false bine executate.
Depistarea bancnotelor false nu este deloc o sarcina usoara, in conditiille in care, anul trecut, numarul total al bancnotelor euro aflate (legal) in corculatie a fost de nu mai putin de 26,5 miliarde, cu o valoare totala de 1.435 miliarde de euro.
Dintre acestea, bancnota de 50 de euro reprezinta aproape jumatate din numarul total si din valoarea totala a bancnotelor.
Asadar, Banca Centrala Europeana afirma ca, anul trecut, numarul de bancnote euro false depistate si retrase din circulatie s-a situat la cel mai mic nivel din ultimii opt ani.
Logic, afirmatia poate fi interpretata in doua feluri: sau numarul de bancnote false puse in circulatie a fost mai mic anul trecut, sau, in 2020, autoritatile au depistat doar un numar mic de bancnote false din totalul celor puse in circulatie.
Sursa foto: pexels.com