Banca Centrala Europeana este tot mai ingrijorata de cresterea inflatiei
inflatie zona euroanticipari inflatieinflatie bce
De unde nu reusea sa atinga tinta de inflatie apropiata valorii de 2%, acum, Banca Centrala Europeana (BCE) este ingrijorata de cresterea inflatiei in zona euro. Desi considera ca inflatia mai ridicata este temporara, daca fenomenul va dura mai mult, BCE crede ca firmele isi vor majora previziunile legate de preturi.
In septembrie 2021, in zona euro,
rata anuala a inflatiei a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.
Potrivit estimarilor preliminare ale Eurostat, rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut pana la 3,4%, luna trecuta, de la 3%, in august.
Valoarea estimata pentru septembrie reprezinta cel mai ridicat nivel atins din septembrie 2008 si depaseste obiectivul tinta al BCE, de cel mult 2%.
In acest context, Olli Rehn, membru in Consiliul guvernatorilor BCE si guvernator al Bancii centrale a Finlandei (Suomen Pankki), considera ca, daca nivelul ridicat al inflatiei va dura mai mult, ar putea avea un efect mai amplu asupra prognozelor privind indicatorul.
Conform oficialului, previziunile pentru urmatoarele trei luni au inceput sa creasca, pe fondul presiunilor temporare asupra preturilor.
El a recunoscut ca unii factori care au determinat cresterea inflatiei au fost mai persistenti decat se credea. In ciuda acestui fapt, exista semnale ca majorarea preturilor se atenueaza.
Rehn a explicat ca, pe termen mai indelungat, nu exista o tendinta crescatoare, inflatia de baza (cea de dupa eliminarea preturilor administrate) din zona euro a ramas la un nivel redus, iar cresterea salariilor inca este sub media de dinaintea pandemiei.
Estimare de inflatie de 2%
In iulie, BCE a modificat tinta de inflatie la 2% pe termen mediu, renuntand la precedenta formulare prin care miza pe o tinta de inflatie mai mica, dar apropiata de 2%.
De asemenea, banca a revizuit in sens ascendente proiectiile legate de inflatie. Astfel, rata inflatiei in zona euro ar urma sa fie de 2,2%, in 2021, fata de 1,9%, cat prognoza BCE anterior.
Insa, intrucat actualul puseu inflationist a fost cauzat de factori temporari, cum ar fi scumpirea energiei, in 2022, inflatia ar urma sa se reduca la 1,7%, fata de 1,5%, cat estima anterior BCE.
De asemenea, in 2023, inflatia ar urma sa fie de 1,5%, de la 1,4%, nivel estimat anterior.