Banca Centrala Europeana avertizeaza: Preturile vor creste peste asteptari
inflatiepreturiscumpiribanca centrala europeanapreviziuni economice
Francois Villeroy de Galhau, membru in Consiliul guvernatorilor al Bancii Centrale Europene (BCE), avertizeaza cu privire la cresterile de pret din perioada urmatoare. Potrivit oficialului BCE, acestea se vor majora peste asteptarile initiale, dar e posibil ca fenomenul sa fie unul temporar.
Presiunile de pe lanturile de aprovizionare risca sa duca la o scumpire accelerata a preturilor, peste estimarile conturate anterior de analistii economici, avertizeaza expertii.
"Exista dificultati legate de aprovizionare care fac ca inflatia sa fie mai ridicata pe termen scurt decat am crezut. Dar continuam sa credem si sa speram ca aceste dificultati din lanturile de aprovizionare sunt temporare, tinand cont de experienta noastra privind precedentele redresari", a declarat Villeroy de Galhau.
"Daca Delta si alte variante vor avea o influenta asupra economiei europene si a celei franceze, ea va fi indirecta, fata de incetinirea din Asia sau chiar din SUA", a mai spus oficialul BCE.
BCE, mesaj clar pentru mediul privat: Va puteti baza pe noi
Mai mult decat atat, sustine oficialul BCE, Banca Centrala Europeana sprijina mediul de afaceri, iar Galhau a dat asigurari antreprenorilor ca vor fi sustinuti de politicile adoptate la nivelul acestei institutii.
Oamenii de afaceri "se pot baza ca BCE si politica noastra monetara vor sprijini in continuarea activitatea economica in aceasta faza", a punctat oficialul BCE.
In luna iulie, ne arata datele Eurostat, inflatia din zona euro a atins nivelul de 2,2%, de la 1,9% luna precedenta. Prin comparatie, in iulie 2020, rata anuala a inflatiei in zona euro era de 0,4%.
Luna trecuta, Banca Centrala Europeana si-a reviziuit in crestere perspectivele inflationiste, asteptandu-se ca rata anuala a inflatiei sa se situeze la 2% pe termen mediu.
La randul sau, Rezerva Federala din Statele Unite a anuntat anul trecut ca va permite inflatiei sa avanseze mai mult decat in ??mod normal ca o modalitate de a stimula piata muncii si redresarea economica.
Acest lucru, in termeni practici, inseamna ca este mai putin probabil ca Banca Centrala sa creasca ratele dobanzii.
De la prabusirea financiara a zonei euro, cresterea preturilor de consum a fost in medie de doar 1,2%. Cu alte cuvinte, in ciuda tuturor masurilor extraordinare desfasurate pe fondul crizei datoriilor suverane, inflatia nu a atins obiectivul BCE in ultimul deceniu.
CFA Romania: "Inflatia a urcat mai repede in economiile emergente din UE, inclusiv in Romania"
La randul lor, analistii CFA Romania, comenteaza situatia inflatiei de la noi, punctand faptul ca avem elemente suplimentare care influenteaza aceasta crestere, fata de alte state UE.
"Daca FED va reactiona la finele anului, si mai ales in 2022, toate pietele financiare vor reverbera, cu cresteri la randamentele obligatiunilor, si aceasta chiar daca BCE va mai sta in expectativa. Inflatia a urcat mai repede in economiile emergente din UE, inclusiv in Romania.
La noi a intervenit si liberalizarea tarifelor pentru energie, care aduce un puseu suplimentar inflatiei prin costuri/cost push (ce se combina cu efectul prin cererea in exces) si care are impact diferit asupra diverselor categorii de venituri/cetateni.
Nu in cele din urma, evenimente extreme ipostaziate de mari inundatii alternand cu seceta, temperaturi arsita, incendii devastatoare semnaleaza trecerea de praguri critice (tipping points) ce au consecinte foarte severe pentru oameni si care reclama noi reguli si masuri in politici publice, schimbari in modele de afaceri si conduite individuale", explica specialistii CFA Romania.
Totusi, acestia sunt optimisti si spun ca, in general, 2021 este un an al revenirii economice.
"In ansamblu insa, 2021 este un an al revenirii economice, iar in unele economii europene, output-gap-ul negativ va fi inchis; este si cazul economiei autohtone. O a treia trasatura priveste saltul mare al datoriilor publice in Europa, in tari dezvoltate, ca urmare a exploziei deficitelor bugetare – guvernele fiind obligate sa intervina pentru a nu lasa activitatea economica sa colapseze. Impactul asupra datoriilor publice a fost considerabil".
Citeste si: DOCUMENT. Consiliul Fiscal critica dur rectificarea bugetara: Asistam la un derapaj