Banca Angliei si-ar putea lansa propria moneda digitala
yuan digitalcriptomonedemonede digitale
Criptomonedele par a fi pe val. Tot mai multe institutii bancare isi arata interesul pentru monedele virtuale, in contextul in care capitalizarea globala a acestora a depasit pragul de 2.000 de miliarde de dolari.
In acest context, Banca si Trezoreria Angliei au anuntat infiintarea unui grup de lucru cu scopul analizarii posibilitatii de a lansa propria criptomoneda.
Specialistii care vor fi convocati in cadrul acestui grup vor avea misiunea de a analiza riscurile si de a identifica oportunitatile lansarii unei criptomonede. Grupul de lucru va fi condus in comun de viceguvernatorul bancii pentru stabilitate financiara, Sir Jon Cunliffe, si de directorul general al serviciilor financiare al Trezoreriei, Katharine Braddick.
Specialistii sustin ca strategia Bancii Angliei ar fi de a pune la dispozitie criptomoneda gospodarii si intreprinderi, dar in paralel cu numerarul si depozitele bancare, nu inlocuindu-le pe acestea.
Desi inca nu s-a luat o decizie oficiala in privinta lansarii monedei virtuale, Guvernul si Banca doresc "sa se angajeze pe scara larga cu partile interesate" cu privire la beneficiile si aspectele practice ale acestui lucru.
Anterior, Banca si-a justificat interesul pentru o criptomoneda, pe motiv ca vremurile pe care le traim aduc schimbari in privinta banilor si platilor, prin urmare, institutiile financiare trebuie sa tina pasul cu ele.
Utilizarea numerarului in tranzactiile financiare a scazut constant in ultimii ani, in multe regiuni ale Globului, in favoarea platilor online sau cu cardul.
Referitor la valoarea criptomonedei, Banca a anuntat ca, daca va fi lansata, critpmoneda va fi exprimata in lire si va avea aceeasi valoare ca moneda fizica: De exemplu, 10 lire vor valora cat 10 monede virtuale; o lira= o moneda virtuala.
Practic, ar fi o versiune digitala a sterlinei.
Bancile centrale ale lumii, cu ochii pe criptomonede. Insa doar China a facut pasi concreti
Majoritatea bancilor centrale din lume analizeaza posibilitatea de a crea o astfel de moneda, insa singura care exista deja este yuanul digital al Chinei, care este in prezent in teste.
Citeste si: In plina pandemie, s-a inregistrat o crestere record a numarului de miliardari la nivel global
Cum functioneaza platile cu Yuanul digital?
Din perspectiva utilizatorului, Yuanul digital seamana mai degraba cu metodele de plata digitale comerciale existente in China, precum Alipay si We Chat Pay: utilizatorii descarca portofele digitale in care isi pot stoca fondurile si care genereaza un cod QR ce poate fi scanat de terminalele de plata din magazine .
Spre deosebire de Alipay si WeChat Pay, utilizatorii de Yuani digitali nu vor avea nevoie de conturi bancare. Potrivit lui Mu Changchun , reprezentant al PBOC care se ocupa de dezvoltarea DCEP, portofelele digitale vor permite plati tactile in care tranzactiile pot avea loc chiar si fara internet.
Cu toate acestea, sistemul este mai complicat de atat. Yuanul digital este conceput pentru a inlocui numerarul aflat in circulatie, cum ar fi monedele si bancnotele, nu banii depusi pe termen lung in conturile bancare.