Avertismentul unui expert financiar: Leul isi va continua deprecierea. Euro va ajunge la 5 lei
curs valutareuroleupiata monetarainflatiescumpiri
Leul va continua tendinta de depreciere pana cand euro va atinge pragul de 5 lei, spune analistul financiar Marcin Lipka, despre care Bloomberg spune ca ofera cele mai corecte prognoze pentru monedele din Europa de Est.
Leul romanesc, alaturi de lira turceaca, sunt monedele cu cele mai slabe evolutii din regiune in primele luni din 2019, iar deprecierea monedei nationale va continua pe parcursul urmatoarelor 12 luni, spune expertul Marcin Lipka.
Cursul monedei nationale este in acest moment de peste 4,75 lei pentru un euro, iar potrivit previziunilor lui Lipka, va mai urma o scaderede cinci procente pana la finalul anului.
"Principala problema in Romania vine pe partea fiscala, avand in vedere riscurile economice care se prefigureaza. Pe masura ce cresterea economica incetineste, devine dificil sa iei in calcul majorarea ratei dobanzii sau sa tii bugetul sub control”, spune reputatul analist.
Citeste si:
Inflatia lunara s-a temperat la 0,49%, dar rata anuala a ajuns la 4%
Cursul va scadea pana la 4,9 lei pentru un euro pana la sfarsitul anului, inainte de a atinge 5 lei/euro in aprilie 2020, prognozeaza Lipka. Banca Nationala a Romaniei a anuntat marti un curs de referinta de 4,7526 lei/euro, in crestere fata de nivelul atins luni, de 4,7507 lei/euro.
Practic, doar lira turceasca va mai avea o evolutie la fel de slaba ca cea a leului in urmatorul an, in intreaga regiune. Lipka prognozeaza o scadere a monedei turcesti, de la nivelul de 5,67 de lire pentru un dolar, la peste 6,10 lire/dolar pana la finalul anului si un curs de 6,20 lire/dolar spre sfarsitul primului trimestru al anului 2020.
Pietele financiare tulburi din cele doua tari se pot astepta putin sprijin din partea unei economii globale fragile, mai spune Marcin Lipka, analist senior la firma de brokeraj poloneza Cinkciarz, care, potrivit clasamentului Bloomberg,ofera cele mai bune prognoze pentru Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa.
Cursul leului in raport cu euro si dolarul a crescut semnificativ la inceputul anului, dupa ce Guvernul a adoptat Ordonanta 114, care a impus o cota de impozitare a bancilor de 1,2%. Asadar, in primul trimestru din acest an, bancile au identificat pentru prima data un risc sever la adresa stabilitatii sectorului bancar.
Printre efectele ordonantei se numara scaderea profitabilitatii, cu efect potential asupra fondurilor proprii, distorsiuni ale functionarii pietei monetare, deprecierea leului, accelerarea efectelor inflationiste, scumpirea creditarii, contractia creditarii, retragerea investitorilor din bancile din Romania si scaderea calitatii serviciilor bancare locale prin diminuarea sau renuntarea la investitiile planificate.
In urma problemelor cauzate de OUG 114 pe piata financiara, Ministerul Finantelor a modificat „taxa pe lacomie”. Astfel, cota de impozitare a bancilor a fost redusa de la 1,2% pe an la 0,2% pentru bancile cu o cota de piata de sub 1% si la 0,4% pentru cele cu o cota de piata de peste 1%.