Avertismentul Revolut pentru toti clientii din Romania: Riscul de frauda este tot mai mare
revolutfrauda onlinehackeri
Tu stii ce sa faci pentru a-ti proteja banii si conturile bancare de fraudele online? Ei bine, daca nu, ar trebui sa tii cont de cele mai noi recomandari de la bancheri, fiindca riscul a crescut enorm.
Escrocii online sunt la fiecare pas sau, mai bine zis, la fiecare clic, iar pericolele pandesc banii tai din conturi in toate partile.
Anumite gesturi si miscari pe care le faci pot sa te vulnerabilizeze in fata atacatorilor, carora le poti simplifica "munca" de a ajunge la banii tai.
Potrivit celor mai recente date oferite de Global Anti-Scam Alliance (GASA) , fraudele au generat in 2021 pierderi de peste 50 miliarde de euro si un studiu realizat recent de Revolut subliniaza faptul ca tot mai multi utilizatori ai internetului se simt amenintati de fraude.
Cercetarea, comandata de
Revolut si realizata de Dynata , arata ca 83% dintre consumatorii din Romania au observat o amplificare a fraudelor online si a scam-urilor care fie i-au vizat in mod direct, fie au vizat prieteni sau cunoscuti sau ambele variante. 38% au recunoscut ca au fost chiar ei victimele unor fraude, in ultimul an, iar 41% au indicat ca stiu de situatii de fraudare a unor colegi sau prieteni. Doar 17% dintre respondenti declara ca nu au remarcat o intensificare a fenomenului.
Desi fraudele sunt tot mai prezente, consumatorii admit ca sunt „in ceata” atunci cand se pune problema preventiei si a protejarii lor de scam-uri si fraude.
Potrivit studiului Revolut , 25% dintre utilizatorii de internet se simt foarte increzatori in capacitatea lor de a identifica eventualele fraude, in timp ce 11% nu au deloc incredere in propriile abilitati. Majoritatea respondentilor - 65% - declara ca au incredere intr-o oarecare masura in priceperea personala de a identifica elementele unor fraude. Mai mult, 13% dintre consumatori spun ca nu au auzit niciodata de scam-urile prin platformele de social media, 21% declara ca isi dau seama imediat daca o reclama de pe social media este falsa, iar 66% cred ca si-ar putea da seama de asta doar daca ar avea timp suficient ca sa studieze cu atentie reclamele.
Cum te ajuta Revolut sa nu cazi in plasa atacatorilor cibernetici si a fraudelor online
Tocmai pentru a reduce aceasta nesiguranta, Revolut vine cu o campanie pentru cresterea constientizarii scam-urilor si lanseaza o serie de cursuri de prevenire a fraudelor in aplicatie.
Aceste cursuri, disponibile incepand cu versiunea 9.22 a aplicatiei, constau in cinci lectii: o introducere in explicarea fraudelor, un curs despre scam-urile legate de achizitii si cumparaturi, altul despre scam-urile legate de investitii, un curs despre uzurparea identitatii, altul despre fraudele cu preluarea conturilor.
Toate aceste lectii au fost create de echipele de experti anti-frauda din Revolut si pornesc de la tipurile de scam-uri cel mai des folosite de escroci. Fiecare lectie include materiale care explica mecanismul de frauda, cum clientii se pot proteja de acestea si arata exemple despre cum aceste fraude functioneaza, pornind de la cazuri reale. La finalul fiecarei lectii, clientii isi pot testa cunostintele dobandite. Modulul educativ este gratuit si este integrat in aplicatie in sectiunea Invata din Hub, fiind disponibil in limba romana.
„Prin lansarea noului modul educativ privind fraudele, ne propunem sa folosim educatia pentru a le da clientilor nostri puterea sa se simta mai informati, mai siguri pe ei si mai bine inarmati pentru a actiona si a depista fraudele, atunci le intalnesc online, pe retelele sociale sau la telefon”, a declarat Aaron Elliott-Gross, seful Departamentului Anti-Frauda din cadrul Revolut.
Cursurile sunt disponibile pentru utilizatorii versiunii 9.22 a aplicatiei sau pentru versiunile superioare acesteia.
Foto: freepik.com