La aceasta ora, sistemul bancar din tara noastra nu se poate plange prea tare, ultimii ani dovedindu-ne ca a existat o evolutie pozitiva in ceea ce priveste profitabilitatea institutiilor bancare. Insa, viitorul se anunta extrem de interesant pentru banci, acestea avand in fata o serie semnificativa de provocari. Spre exemplu, digitalizarea a devenit din ce in ce mai importanta pentru banci, in timp ce concurenta de pe aceasta piata a ajuns la un punct extrem de ridicat. In aceste conditii, specialistii se asteapta ca in perioada urmatoare sa asistam la o reducere a numarului de banci si de sucursale, institutiile bancare urmand sa se confrunte cu o presiune din ce in ce mai mare pe venituri.
Potrivit studiului mentionat in randurile anterioare, specialistii din cadrul A.T. Kearney sustin ca bancile de dimensiuni reduse, cu mai putin de 1 milion de clienti, “se confrunta cu presiuni extrem de mari in ceea ce priveste eficienta, raportul dintre costuri si venituri fiind cuprins intre 60 - 65% cel putin, sau cu 10 - 15 puncte procentuale mai mult decat bancile mai mari”. Totusi, in analiza celor de la A.T. Kearney se arata ca nici bancile de dimensiuni mari nu sunt lipsite de grija, si cele cu peste 10 milioane de clienti avand numeroase probleme in acest sens.
In continuare, specialistii din cadrul A.T. Kearney sunt de parere ca bancile europene vor avea de infruntat in perioada urmatoare si o presiune din ce in ce mai mare asupra veniturilor. Astfel, in timp ce aceasta presiune se va intensifica, cresterea veniturilor din dobanzi va ajunge in cele din urma la o stagnare. In acest context, cei de la A.T. Kearney remarca ca atat taxele, cat si comisioanele vor fi, de asemenea, presate de asteptarile crescande ale serviciilor bancare gratuite.
Presiunea din ce in ce mai mare cu care se confrunta sistemul bancar clasic nu este provocata doar de concurenta in crestere dintre bancile traditionate, ci mai degraba de cresterea concurentei venite din partea neobancilor. Conform studiului realizat de cei de la A.T. Kearney, odata cu dezvoltarea digitalizarii produselor si serviciilor bancare, intre 30 si 70% dintre sucursalele actuale ale bancilor ar putea sa dispara in urmatorii cinci ani.
In acest context actual in care din ce in ce mai multi clienti migreaza catre canalele digitale, specialistii din cadrul A.T. Kearney recomanda bancilor sa se concentreze pe patru domenii principale pentru a putea rezista pe piata: transformarea digitala, transformarea sucursalelor, modificarea ofertei si transformarea angajatilor. Mai mult decat atat, acestia sustin ca este nevoie de o revolutie in sistemul bancar, bancile riscand sa dispara complet daca vor apela la o evolutie treptata a transformarilor.
In urma cu doar o saptamana, un oficial din cadrul Bancii Nationale a Romaniei a transmis ca ultimele zece banci din sistemul bancar au cheltuieli operationale foarte mari, ceea ce inseamna ca exista riscul ca acestea sa dispara in cazul in care nu vor fi gasite urgent anumite solutii. Spre exemplu, daca primele zece banci din sistem au costuri operationale de aproximativ 50% din venituri, ultimele zece banci au ajuns la niste costuri care depasesc chiar si 100% din venituri.
Ultimele NOUTATI
Digitalizarea afacerilor in 2025 - De ce prezenta online este esentiala pentru orice firma noua
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Partenerii nostri
Asigurat la sanatate, dupa incetarea raportului de munca - reglementari cheie
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului