Atentie la credite! BNR pregateste limitarea gradului de indatorare
bnrcredite in leicredite in valutagrad de indatorareimprumuturi
In urma indatorarii tot mai accentuate a populatiei, Banca Nationala a Romaniei a stabilit niveluri maxime ale gradului de indatorare aplicat in cazul creditelor ipotecare sau de consum. Astfel, cei care au niste venituri mici, vor fi afectati incepand cu data de 1 iulie in cazul in care vor dori sa obtina credite mari. Este important de stiut ca cei care au deja credite, nu vor fi afectati in niciun fel de aceasta lege. Deocamdata vorbim doar despre un proiect al celor de la Banca Nationala, insa este putin probabil ca acesta sa nu fie aprobat!
Limitarea gradului de indatorare era previzibila inca de anul trecut
Aceasta decizie de limitare a gradului de indatorare luata de cei de la BNR nu este o surpriza pentru nimeni, semnele care trasau aceasta directie fiind evidente inca de anul trecut. Spre exemplu, toamna anului trecut marca cel de-al saselea trimestru consecutiv in care creditarea ipotecara depasea pragul de alerta.
De asemenea, conform datelor celor de la Comitetul National de Supraveghere Macroprudentiala, o treime din debitorii care obtinusera credite in ultimul an aveau un grad de indatorare de peste 55%. Conform analistilor financiari, indatorarea accentuata a populatiei certifica o amenintare la adresa stabilitatii financiare.
Au urmat mai multe semnale din partea BNR cu privire la viteza de crestere a creditului pentru populatie si in legatura cu riscul de crestere a dobanzilor pe piata monetara. Tot atunci am avut parte si de primul semn din partea BNR-ului care viza o posibila restrictionare a gradului de indatorare pentru persoanele cu venituri mici.
La mijlocul lunii noiembrie a anului trecut am primit si confirmarea in acest sens, venita chiar din partea lui Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale. Isarescu explica atunci ca varianta introducerii unor dobanzi foarte mari nu este plauzibila, deoarece o astfel de decizie i-ar fi afectat pe toti cei care isi doresc credite, indiferent de venitul lor. Astfel, inca de atunci a fost mentionata optiunea prin care s-ar fi stabilit un plafon de indatorare pentru cei cu venituri mai mici.
Ce va presupune mai exact aceasta plafonare a gradului de indatorare in cazul creditelor imobiliare
Gradul de indatorare reprezinta pe scurt procentul din venitul disponibil care poate fi rata la creditul cerut. In prezent, in functie de institutia bancara la care ne referim, gradul de indatorare poate ajunge pana undeva la 60 sau chiar 70%. Este evident ca vorbim despre un grad de indatorare mult prea ridicat, caruia nu multi i-ar putea face fata.
Conform proiectului gandit de cei de la BNR, gradul de indatorare in cazul imprumuturilor imobiliare cu dobanda fixa va fi de doar 50% in cazul creditelor in lei, respectiv de 35% in cazul creditelor in valuta. Daca vorbim despre creditele ipotecare cu dobanda variabila, vom avea un plafon de 40% in cazul creditelor in lei, respectiv de 30% in cazul creditelor in valuta.
Creditele de consum vor avea o plafonare si mai redusa
Daca vi s-a parut foarte joasa plafonarea in cazul creditelor ipotecare, stati sa vedeti ce se intampla si in cazul creditelor de consum. Se pare ca cei de la BNR vor sa descurajeze din ce in ce mai mult contractarea creditelor de consum. In cazul acestora, plafonul propus de BNR va fi de doar 25% in cazul creditelor in lei, respectiv de 15% in cazul creditelor in valuta
Gradul total de indatorare nu mai poate depasi 40%
Cei de la Banca Nationala au venit cu precizari si in legatura cu gradul total de indatorare pe care il poate avea o persoana. Astfel, persoanele care au beneficiat de mai multe credite in lei sau chiar si in valuta, nu vor putea avea un grad total de indatorare mai mare de 40%.