Atacul Rusiei asupra Ucrainei duce numarul tranzactiilor efectuate la BVB la un nou record
record tranzactii bvbconflict ucrainascaderi bvb
Primele care iau pulsul unei vesti foarte proaste, cum ar fi o catastrofa naturala sau un conflict armat, cum este cel din Ucraina, sunt bursele de valori si de marfuri. Nu numai ca valoarea companiilor listate se depreciaza, in timp ce valoarea marfurilor creste, dar si numarul de tranzactii devine mult mai mare.
In cazul actiunilor, cei mai multi dintre
investitori sunt cuprinsi de panica si sunt dispusi sa vanda in pierdere si sa astepte vremuri mai bune, situatii clare.
In acelasi timp, investitorii care (mai) sunt pe plus vand tocmai pentru a marca profitul si, in cel mai bun caz, pentru ca inca mai cred intr-un anumit emitent, rascumpara actiunile la o valoare mai mica.
De asemenea, in contextul scaderilor, sunt executate ordinele stop loss, cele plasate de investitori la un anumit nivel procentual de depreciere, la care ordinul de vanzare in pierdere se executa automat.
Toate aceste operatiuni genereaza un volum urias de tranzactii.
Asta s-a intamplat, ieri, in prima zi a razboiului ruso-ucrainean, si la Bursa de Valori Bucuresti.
Aceasta a consemnat un nou record al numarului de tranzactii: 23.242 cu toate instrumentele financiare (actiuni, obligatiuni, ETF, fonduri inchise, certificate), atat in piata reglementata cat si in piata AeRO.
Circa 90% dintre schimburi au fost realizate cu actiuni, iar 5% au reprezentat tranzactiile cu certificate.
Recordul anterior era de numai 16.106 tranzactii si data din 25 ianuarie 2022.
Tranzactii de aproape 180 de milioane de lei
In acelasi timp, valoarea transferurilor s-a ridicat la 176.489. 174 de lei, aproape dubla fata de media zilnica a acestui an.
Toti indicii BVB au incheiat ziua in teritoriu negativ. Indicele principal BET s-a depreciat cu 4,08%, pana la 12.663,78 puncte, iar BET-Plus, care arata evolutia celor mai lichide 37 de actiuni de la Bursa, a inregistrat o scadere de 4,09%.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a inchis in scadere cu 4,10%, iar indicele SIF-urilor si al Fondului Proprietatea, BET-FI a fost pe minus cu 4,60%.
Totodara, BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investitii, a incheiat in scadere cu 4,93%, BET-NG, care masoara evolutia companiilor din domeniul energiei, a scazut cu 3,14%, iar BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piata AeRO, s-a depreciat cu 6,10%.
Cele mai tranzactionate actiui au fost cele emise de Banca Transilvania (36,986 milioane de lei), Fondul Proprietatea (19,971 milioane) si Romgaz (14,837 milioane).
Dintre cei mai importanti emitenti, cele mai mari scaderi au fost pentru actiunie Erste Bank (12,05%), Purcari Wineries (8,97%), ONE United Properties (7,12%), Teraplast (6,95%), Fondul Proprietatea (5,54%).
Citeste si:
De ce nu face Warren Buffett afaceri in Rusia? Motivul este o chestiune de viata si de moarte