ASF ii va supune pe asiguratori la teste de stres
asfteste stresasiguratoriunsaraqr
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) i-a informat pe membrii Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare-Reasigurare din Romania (UNSAR) despre scopul, premizele si asteptarile referitoare la exercitiul de evaluare a calitatii activelor si pasivelor companiilor de asigurari din Romania - Asset Quality Review (AQR).
Prin acest proiect, ASF vrea sa realizeze un audit al pietei nationale a asigurarilor si un test de stres pentru dimensionarea impactului socurilor din piata asupra stabilitatii financiare in sectorul de asigurari din Romania, in conditii de scenarii adverse.
Programul AQR este preconizat sa inceapa la sfarsitul anului 2014 - inceputul anului 2015 prin evaluarea portofoliului de asigurari detinut de societatile participante la exercitiu, care reprezinta peste 80% din piata.
Exercitiul va analiza toate elementele de activ si pasiv ale companiilor participante si se va incheia cu un test de stres al pietei asigurarilor.
ASF a adus la cunostinta UNSAR aceasta initiativa, pe 7 august 2014, intr-o intalnire de lucru la sediul Uniunii, in vederea pregatirii companiilor din piata pentru exercitiul AQR.
Din informatiile primite de la UNSAR, ASF a constatat ca piata asigurarilor apreciaza utilitatea exercitiului AQR si a testului de stres, in scopul stabilitatii financiare a sectorului, a dezvoltarii lui prin cresterea increderii in piata asigurarilor din Romania si a protectiei asiguratilor.
Testul de stres, evaluarea elementelor de bilant, adecvarea rezervelor si ajustarea calitativa a activelor admise sa acopere pasivele sunt de natura sa ofere o imagine exacta asupra calitatii bilantiere a companiilor de asigurare din Romania, a pietei si a rezistentei la socuri.
ASF a salutat si incurajat un set de propuneri ale UNSAR pentru standardizarea depagubirilor morale acordate victimelor accidentelor de vehicule.
Propunerile se refera la introducerea unor criterii normative obiective de evaluare a daunelor morale in scopul cresterii predictibilitatii valorii daunelor si al limitarii volatilitatii in acordarea despagubirilor de catre instantele de judecata.
Prin introducerea unor astfel de criterii, UNSAR sustine ca s-ar crea o predictibilitate cu privire la plafonul despagubirilor morale acordate victimelor accidentelor de circuatie si un tratament egal al persoanelor similar vatamate.
Din calculele UNSAR, rezuta ca si costurile legate de instrumentarea daunelor s-ar diminua prin standardizarea modului de stabilire a daunelor morale, dupa modelul intalnit in Spania, Slovacia si Cehia.
Din punctul de vedere al ASF, standardizarea ar contribui la mentinerea interesului asiguratorilor si reasiguratorilor internationali pentru piata RCA din Romania, cu efect asupra stabilitatii financiare.
In ceea ce priveste protectia asiguratilor, ASF a constata frecvente situatii in care reprezentantii in instanta ai victimelor accidentelor de circulatie sau ai rudelor acestora contribuie semnificativ la erodarea despagubirilor acordate celor indreptatiti, astfel incat o parte semnificativa din daunele morale decise de instante nu ajunge la beneficiarii care au dreptul sa incaseze aceste sume.
ASF va continua dialogul institutional cu UNSAR, la nivel de experti, atat in ceea ce priveste exercitiul AQR si testul de stres cat si in privinta propunerilor Uniunii referitoare la introducerea unor criterii obiective financiare si a protectiei asiguratilor.