Arta afacerilor cu arta in Romania: In 2010, randamentul mediu la investitiile in domeniu a fost de 40%
afaceriartaartmarkindexul pietei romanesti de artanicolae grigorescu
Vanzarile de arta prin licitatii au crescut in Romania cu 124% in 2010 fata de 2009, de la 3,7 la 8,3 milioane de euro, se arata in cea de-a doua editie a Indexului Pietei Romanesti de Arta, lansat marti de Casa de licitatii Artmark. Randamentul anual mediu al pietei romanesti de arta in ultimii 16 ani a fost de 36% (si de 40% in 2010), fiind mai mare decat randamentul anual mediu, aferent aceleiasi perioade, al investitiei in aur, terenuri sau valori mobiliare romanesti, potrivit Manuelei Plapcianu, director executiv al Artmark.
Indexului Pietei Romanesti de Arta poate fi accesat pe internet la adresa www.indexulpieteidearta.ro si contine monitorizarea si procesarea tuturor vanzarilor prin licitatii de arta din Romania in ultimii 16 ani.
"Investitiile in arta devin un gest firesc in ceea ce priveste diversificarea portofoliului investitional", spune Manuela Plapcianu.
Plapcianu a mai spus ca, in medie, cele sapte case de licitatii din Romania - Alis, Araart, Artmark, Calusari, GoldArt, Monavissa si Quadro - pun in vanzare 700 de lucrari in fiecare luna.
In prezent, topul celor mai bine vandute lucrari de pe piata romaneasca este dominat de Nicolae Grigorescu, care ocupa primele patru pozitii cu "Tarancuta odihnindu-se" (foto - 270.000 de euro), "Carciuma la Rucar" (230.000 de euro), "La marginea padurii" (200.000 de euro) si "Pastorita" (175.000 de euro). Locul cinci este ocupat de "Aise" de Camil Ressu (160.000 de euro).
Pe plan international, totalul vanzarilor in 2010 prin licitatiile de arta s-a ridicat la 43 de miliarde de euro. Topul celor mai scumpe opere vandute la nivel mondial prin licitatie este deschis de Pablo Picasso cu lucrarea
"Nude, Green Leaves and Bust" (
foto jos - 95 milioane de dolari). Pe urmatoarele locuri se situeaza Alberto Giacometti cu
"L'homme qui marche I" (92 milioane de dolari), Amedeo Modigliani cu
"Nu assis sur un divan" (61,5 milioane de dolari), Andy Warhol cu
"Men in her life" (56,5 milioane de dolari) si Alberto Giacometti cu
"Grande tete mince (1954)" (47,5 milioane de dolari).