Aproape un sfert dintre romani vor sa cheltuiasca mai mult de Craciun decat anul trecut
cheltuieli craciunbani craciunbuget craciuncadouri craciun
Romanii tind sa devina tot mai generosi, pe masura ce se apropie sarbatorile de iarna si sunt dispusi sa cheltuiasca mai mult decat anul trecut pe cadouri, mancare, bautura, decoratiuni si excursii de Craciun.
Dintre toate tarile europene, doar polonezii se apropie de nivelul de 22% atins de romani, cu 14%, in timp ce cehii sunt cei mai conservatori cand este vorba de a cheltui mai mult, cu doar 7% dintre respondenti gata de a aloca un buget mai mare, potrivit unui studiu Ipsos MORI contractat de grupul britanic International Personal Financem ce opereaza Provident Financial Romania.
In acelasi timp, doar 12% dintre romani iau in calcul un buget mai mic pentru sarbatorile de iarna din acest an; 57% mentin, totusi, lucrurile sub control si intentioneaza sa pastreze acelasi nivel de cheltuieli ca anul trecut.
Cu toate acestea, planul romanilor de a cheltui mai mult de Craciun ar putea sa nu fie o decizie voluntara, deoarece 48% considera costul crescut al vietii drept motiv pentru cheltuielile mai mari vizate in acest an.
Un motiv principal pentru a aloca mai mult buget sarbatorilor este reprezentat, pentru 51% dintre respondenti, de cheltuielile mai mari pentru cadouri, in timp ce un sfert mentioneaza circumstantele personale sau familiale modificate fata de anul trecut (24%).
La polul opus, dintre romanii care au de gand sa consume mai putine resurse financiare de Craciun, 33% admit ca au cheltuit prea mult anul trecut si ca, de aceasta data, intentioneaza sa si economiseasca.
Un roman din cinci (20%) a cheltuit, anul trecut, de Craciun, intre 200 si 400 de lei, urmat indeaproape de de cei care au cheltuit intre 401 si 600 de lei (19%).
Doar 8% dintre respondenti declara ca au consumat peste 1.500 de lei si tot 8% au cheltuit sub 200 de lei.
Dintre romanii care ar contracta un credit, 15% ar face-o pentru a acoperi cheltuielile de Craciun, ce includ mancarea, bautura, decoratiunile, cadourile sau calatoriile.
Cand este vorba de sumele pe care ar fi dispusi sa le imprumute, 25% dintre cei care ar contracta un credit de Craciun ar opta pentru sume intre 801 si 1.000 de lei, urmati de cei care ar alege fonduri de la 601 la 800 de lei, la egalitate cu romanii care ar imprumuta 401 - 600 de lei, ambele categorii reprezentand 18%.
Doar 16% dintre acestia ar mai contracta, acum, credite de peste 1.500 de lei.
In numele IPF, Ipsos MORI a efectuat un sondaj online in rindul adultilor cu varste de 18-75 de ani.
Au fost intervievate, in total, 4.001 de persoane (cate 500 din Cehia, Lituania, Mexic, Romania si Spania, 501 din Polonia si 1.000 din Ungaria).
Colectarea datelor s-a desfasurat intre 23 octombrie si 31 octombrie 2019 Esantionul de participanti a fost intervievat in cote stabilite in functie de varsta, sex, regiune geografica si status de angajat. Datele sondajului au fost ponderate in raport cu proportiile reale ale populatiei din fiecare tara.