Aproape jumatate dintre romani vor sa contracteze un credit in urmatoarele sase luni
creditare romanicredite romaniimprumuturi romaniprovident romania
Un sondaj efectuat de GfK pentru International Personal Finance, din care face parte Provident Financial Romania, 44% dintre romani intentioneaza sa contracteze un credit, in urmatoarele sase luni.
Acesta este cel mai mare procent din tarile Europene sondate. De asemenea, doar 8% sunt siguri ca nu vor apela la aceasta optiune de finantare.
La nivel global, numai Mexic devanseaza Romania, cu 48%, in timp ce, in Europa, 37% dintre polonezi, 24% dintre cehi, 16% dintre unguri, 14% dintre lituanieni si doar 11% dintre spanioli intentioneaza sa apeleze la creditare in urmatoarele sase luni.
Pentru romani, topul motivelor pentru imprumut sunt imbunatatirea locuintei (47%), achizitia unei masini (44%), produsele electronice si electrocasnice (41%), cheltuielile cu sanatatea (41%) si cele neprevazute (37%).
Sase din 10 romani aloca intre 10 si 30% din veniturile lunare pentru plata ratelor la creditele active. Acelasi procent din venitul lunar este alocat de 56% dintre unguri si polonezi, de 55% dintre spanioli si de 51% dintre cehi.
Pe de alta parte, respondentii din Romania sunt mai precauti si doar 2% aloca peste 60% din venituri, fata de 3% in Polonia si chiar 8% in Lituania.
Totodata, 8 din 10 romani sunt confortabili cu plata ratelor aferente unui imprumut, la un nivel similar cu situatia din Cehia. Pe de alta parte, doar 60% dintre lituanieni afirma ca achitarea unui imprumut este confortabila.
De asemenea, tot 8 din 10 romani nu au intampinat probleme cu plata la timp a ratelor, in media europeana. Cehilor le-a fost cel mai usor sa se incadreze in termenele necesare platii ratelor (86%), iar cel mai dificil a fost pentru respondentii din Ungaria (69%).
Intr-o discutie despre situatia financiara a familiei, principalele motive pentru care romanii considera ca aceasta s-a imbunatatit sunt cresterea salariului (62%), noi circumstante in familie pentru un sfert dintre cei chestionati si un nou loc de munca (18%).
La polul opus, primul aspect mentionat drept cauza a inrautatirii situatiei financiare este cresterea costului vietii, in 82% dintre cazuri, urmat de schimbarea circumstantelor familiale pentru 35% si, respectiv, scaderea salariului pentru 17% dintre respondenti.
Cu toate acestea, 44% dintre romani considera ca situatia financiara a familiei s-a imbunatatit si doar 17% vad o tendinta negativa.
Intrebati daca discuta aspectele financiare cu familia, 43% dintre romani admit ca vorbesc despre acest lucru doar cu sotul sau sotia; 34% implica familia in subiect; 11% adauga si prietenii apropiati in discutie si tot acelasi procent opteaza sa nu mentioneze deloc aspectele financiare.
Doar 2% aduc subiectul in discutie si fata de colegii de serviciu, iar, cand vine vorba despre familie, romanii se gandesc si la viitor: 86% cred ca este important si foarte important sa existe educatie financiara inca de pe bancile scolii si opteaza, pe o scara a importantei de la 1 la 10, pentru 8, 9 si 10.
Sondajul a fost efectuat in octombrie 2018, pe un esantion de peste 3.500 de respondenti, din Cehia, Lituania, Mexic, Polonia, Romania, Spania si Ungaria.