Aproape jumatate dintre romani si-au redus cheltuielile cat au stat in izolare, iar 31% au economisit mai mult
economii pandemiecheltuieli izolareeconomisire europeniconturi economiifinante pandemie
Un studiu realizat de ING arata ca impactul masurilor restrictive impuse din cauza pandemiei s-a resimtit in comportamentul financiar si in ceea ce priveste gestionarea cheltuielilor si obiceiurile de economisire.
Potrivit studiului, 46% dintre romani au cheltuit mai putini bani cat timp a fost impus regimul de izolare, fata de o medie europeana de 44%, iar 31% au economisit mai mult, fata de 30% media europeana.
O parte dintre europeni si-au limitat cheltuielile ca urmare a reducerii veniturilor, in timp ce altii au economisit bani fara sa isi dea seama, la sfarsitul fiecarei saptamani, pentru ca nu au avut posibilitatea sa-si desfasoare activitatile cotidiene. Pentru altii, economisirea a fost o decizie luata constient pentru a face fata incertitudinii generate de pandemie.
In cazul romanilor, 46% au cheltuit mai putini bani in timpul regimului de izolare, dar cel mai bine stau luxemburghezi si italieni, ambii cu 55%, si englezi (51%). Tot luxemburghezii au economisit cel mai mult (41%), urmati de turci (35%), iar cel mai putin cehii (18%) si austriecii (23%).
Clientii ING din Romania au fost mai preocupati sa economiseasca dupa declararea starii de urgenta. Numarul de conturi de economii deschise in mediul digital au crescut, in special dupa lansarea optiunii Round Up, care permite rotunjirea cheltuielile.
Intre 27 aprilie si 4 mai, cresterea a fost de 365% fata de aceeasi perioada de timp din 2019, iar, in primele cinci saptamani de la lansare, 50.000 de clienti au activat si folosit Round Up. Noul serviciu a avut cea mai mare rata de adoptie in Romania dintre toate tarile unde este prezent grupul ING.
Numarul romanilor care nu dispun de economii s-a redus cu 4%
In mai 2020, 35% dintre romani au declarat ca nu au deloc economii, in scadere cu 4%, fata de decembrie 2019. Romanii sunt pe ultimul loc cand vine vorba despre economii.
Aproape 76% dintre romani declara ca s-ar simti mai confortabil daca ar avea un nivel mai mare de economii (in crestere cu 5% fata de decembrie 2019), comparativ cu media europeana de 68%, fiind intrecuti doar de polonezi (82%) si cehi (78%).
La nivel european, luxemburghezii au cele mai multe economii (92%), fiind urmati de olandezi (80%) si de cehi (79%). In medie, 26% dintre respondentii europeni au declarat ca nu au deloc economii, in scadere de la 28%.
Dintre respondentii care dispun de economii, 9% au echivalentul a mai putin de un salariu, iar 24% au economisit intre unul si trei salarii. Numai 17% dintre europeni au economisit echivalentul a peste 12 salarii.
Ponderea cea mai mare privind o atitudine sanatoasa fata de economii se inregistreaza la categoria de varsta de peste 65 de ani, reprezentata de pensionari care traiesc singuri.
Una dintre recomandarile legate de siguranta financiara este strangerea unui fond de urgenta echivaland cu 3 - 6 salarii, pentru a face fata circumstantelor neprevazute, lipsa economiilor indicand o stare de vulnerabilitate financiara.
Sondajul international ING este efectuat de mai multe ori pe an. Pentru culegerea actualelor date, compania de cercetare Ipsos a efectuat doua studii online intre 27 noiembrie si 16 decembrie 2019 si 15 mai-27 mai 2020. La studii au participat aproximativ 26.000 de respondenti.