Anul 2021 a fost unul mai bun pentru educatia financiara din Romania
educatie financiaraprograme educatie financiaraanalfabetism functional
Mihail Kogalniceanu spunea ca "Daca tara trebuie sa aiba un loc in concertul Europei, apoi nu va putea ajunge prin industrie, nici prin comert, decat numai prin invatamant". Din pacate, si acum sistemul de invatamant din Romania este deficitar si subfinantat de stat.
Tara noastra este printre primele in ce priveste
analfabetismul functional si la coada clasamentului in ce priveste educatia financiara.
Insa, importanta educatiei financiare a crescut in ultimele doua decenii pe masura ce inovatia si globalizarea sporesc diversitatea si complexitatea serviciilor financiare.
Aceste evolutii creeaza responsabilitati noi pentru autoritati, care trebuie sa se asigure ca economia si societatea sunt pregatite corespunzator pentru a face fata noilor provocari.
Cifre incurajatoare
Din fericire, anul 2021 a adus o sporire a eforturilor de imbunatatire a educatiei financiare.
Aproximativ 80.000 de elevi si studenti au interactionat fizic sau online cu echipele de educatie financiara ale Bancii Nationale a Romaniei si peste 600 de unitati de invatamant au fost implicate in activitatile BNR de educatie financiara, atat din mediul urban, cat si din cel rural.
De asemenea, proiectul international Global Money Week a reunit intr-un maraton de o saptamana 15.800 de elevi din 194 de unitati de invatamant si 650 de clase din ciclurile primar, gimnazial si liceal.
BNR a initiat primul program acreditat de Ministerul Educatiei si dedicat profesorilor care predau disciplina Educatie economico-financiara la clasa a VIII-a.
Cinci sucursale regionale, 13 agentii si un serviciu de educatie financiara din Centrala BNR care insumeaza 35 de salariati s-au implicat in organizarea acestor activitati.
In 2018, Ministerul Educatiei Nationale, BNR, Ministerul Finantelor Publice, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Asociatia Romana a Bancilor au incheiat un Protocol de colaborare pentru realizarea de activitati comune in domeniul educatiei financiare si elaborarea Strategiei Nationale de Educatie Financiara.
Documentul asigura un cadru inter-institutional prin intermediul caruia cele cinci parti realizeaza activitati comune in domeniul educatiei financiare.
BNR vizeaza dezvoltarea, insusirea si aprofundarea unor elemente ale educatiei financiare la nivelul invatamantului primar, gimnazial, liceal, universitar si al persoanelor adulte.
Activitatea de educatie financiara este sustinuta si la nivel teritorial, prin reteaua de sucursale si agentii.