Anul 2013 va aduce schimbarea numarului de banci din Romania
ifc romaniaana maria mihaescubanci romania
Ana Maria Mihaescu, seful misiunii din Romania a International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, prevede ca, in 2013, in tara noastra, se vor inregistra schimbari in structura de actionariat si a numarului de banci.
Potrivit lui Mihaescu, in 2013, vor fi miscari pe piata bancara din Romania, iar prioritatea este rezolvarea problemelor legate de activele neperformante.
Oficialul Bancii Mondiale a pledat pentru masuri de stimulare a cresterii depozitelor bancare.
Europa Centrala si de Est (CEE) continua sa fie interesanta pentru IFC si, in cadrul restructurarilor bancare, acolo unde va fi nevoie de capital, ca raspuns la criza, suntem dispusi sa finantam, a declarat Ana Maria Mihaescu, citata de Agerpres.
Ea a participat la cea de-a 27-a editie a Conferintei Asociatiei Bancare pentru Europa Centrala si de Est (BACEE).
Sefa misiunii a precizat ca, la modul general, cel mai bun indicator de evaluare a perspectivelor unei regiuni il reprezinta investitiile straine directe.
Daca, in 2008, CEE atragea 20 de miliarde de euro pe luna, in 2012, a atras numai 10 miliarde de euro pe luna, sub nivelul inregistrat pe pietele din Asia, dar mult inaintea pietelor stabile din Europa Occidentala.
De asemenea, profitabilitatea capitalului in CEE a fost mai mare decat in Europa Occidentala intrucat intermedierea bancara a fost si este mai putin dezvoltata.
Mihaiescu anticipeaza ca, in urmatorii ani, castigatoare in atragerea capitalului strain vor fi tarile care vor gasi cele mai eficiente metode de rezolvare a problemelor legate de calitatea activelor si de creditele neperformante si cele care vor sti sa atraga cat mai multe depozite locale.
Noul model de finantare bancara in CEE, in conditiile lipsei banilor de la bancile mama din Europa Occidentala, va fi reprezentat de depozitele bancare atrase de la populatie si de la societatile locale, ca si economiile obtinute din rezolvarea problemei creditelor neperformante.
IFC investeste in Romania in agricultura, productie generala, infrastructura si sanatate, in pietele financiare si asigura acces la finantare pentru intreprinderile mici.