ANALIZA: Traderii care practica tranzactionari de mare frecventa sterg pe jos cu investitorii traditionali
analizatraderitranzactionarihftautoritatiprofituri
Un economist guvernamental a concluzionat faptul ca firmele de tranzactionari de mare frecventa, care au ajuns sa domine pietele financiare, ii lasa fara bani pe investitorii traditionali.
Un economist guvernamental a concluzionat faptul ca firmele de tranzactionari de mare frecventa, care au ajuns sa domine pietele financiare, ii lasa fara bani pe investitorii traditionali.
Economistul sef al Commodity Futures Trading Commission, Andrei Kirilenko, spune ca, potrivit unui studiu recent, traderii "de inalta frecventa" obtin un profit mediu de 5,05 dolari de fiecare data cand concureaza pe piata cu traderii mai mici, cumparand si vanzand cele mai utilizate produse financiare.
Informatiile lui Kirilenko nu sunt sustinute insa de academicieni. Bart Chilton, unul dintre cei cinci comisari ai CFTC, a declarat insa luni ca "studiul indica un fapt alarmant, si anume ca traderii HFT au devenit intermediari in tranzactionarile bursiere si iau cireasa de pe tort".
Analiza lui Kirilenko contravine unor declaratii ale oficialilor guvernului SUA, care si-au manifestat ingrijorarea fata de fenomenul prin care traderii care apeleaza la tranzactionari de mare frecventa obtin profituri pe spinarea investitorilor obisnuiti.
Studiul arata ca accelerarea procesului de automatizare si viteza pietelor financiare ar putea reprezenta o amenintare, atat pentru investitori, cat si pentru stabilitatea sistemului financiar.
The Financial Stability Oversight Council, o organizatie formata dupa criza financiara, care gestioneaza riscurile sistemice, a abordat problema HFT in cadrul unei intalniri din noiembrie, in spatele usilor inchise.
Intalnirea a cuprins nume importante, precum cel al Secretarului Trezoreriei, Timothy F. Geithner si Ben S. Bernanke, presedintele Rezervei Federale americane. Acestia au recunoscut ca actualele inovatii tehnologice de pe piata bursiera "ar putea conduce la erori involuntare, care ar afecta sistemul financiar". CFTC este membru al consiliului amintit.
Problema tranzactionarilor de mare frecventa a generat anxietate in randul investitorilor de pe pietele bursiere, unde tradingul computerizat creeaza discrepante. Autoritatile sunt ingrijorate de faptul ca traderii HFT migreaza spre diverse piete financiare, inclusiv cele de obligatiuni si Forex.
Studiul lui Kirilenko se concentreaza asupra unui aspect al pietelor financiare, supravegheat de CFTC, unde contractele sunt stabilite in functie de valoarea future a indicelui bursier al companiilor din clasamentul Standard & Poor's 500. Kirilenko si co-autorii analizei, profesori la Princeton si Washington, au optat pentru analiza contractului, deoarece este cel mai tranzactionat activ financiar in orice piata si este popular in randul majoritatii investitorilor.
Folosind date private recente, echipa lui Kirilenko a descoperit ca intre august 2010 si august 2012, firmele de tranzactionari de mare frecventa au reusit sa obtina profituri prin cumpararea si vanzarea unor contracte futures, achizitionate de la diversi investitori traditionali.
Studiul subliniaza ca exista tipuri diferite de traderi HFT, unii fiind agresivi in trading, iar altii pasivi - se multumesc tacit cu ofertele existente in piata financiara.
Cercetatorii arata ca traderii HFT agresivi au acumulat cea mai mare cota de volum si au realizat cele mai semnificative profituri. Cei mai ambitiosi traderi HFT au obtinut 1,92 dolari pentru fiecare contract futures, pe care l-au tranzactionat cu investitorii institutionali de calibru si au obtinut 3,49 dolari in afacerile cu investitorii mici, din retail. Traderii pasivi au inregistrat o mica pierdere pentru fiecare contract negociat cu investitorii institutionali, dar au obtinut un profit mai bun in afacerile cu investitorii mici, de 5,05 dolari/contract.
Investitorii mari pot tranzactiona mii de contracte in acelasi timp pentru a "paria" pe viitoarele transformari ale S&P 500. Un trader agresiv HFT obtine un profit zilnic de 45,267 dolari, in fiecare luna, potrivit unui studiu din 2010.
Profiturile industriei au scazut, pe masura ce volumul tradingului de actiuni s-a diminuat si cursa pentru implementarea celor mai avansate mecanisme tehnologice a majorat costurile.
Kirilenko, care va parasi CFTC pentru o pozitie academica la Massachusetts Institute of Technology, a prezentat un draft al unui document oficial. El a declarat ca pietele reprezinta "un joc fara rezultate concrete", in care profiturile traderilor HFT survin in detrimentul celorlalti traderi.
Kirilenko a avertizat ca traderii mici ar putea parasi pietele futures, daca profiturile lor vor fi afectate, alegand in schimb sa activeze pe pietele mai putin transparente, unde traderii HFT nu le-ar sta in cale.
"Vor merge intr-un loc mai intunecat", a declarat Kirilenko cu ocazia conferintei. Pietele futures ar putea fi destabilizate.
Terrence Hendershott, profesor al Universitatii din California, Berkeley, a declarat ca importanta analizei lui Kirilenko este "limitata", deoarece se concentreaza doar asupra profiturilor obtinute de traderii HFT, nu si pe beneficiile pe care ei le aduc in piata.
Hendershott si multi alti academicieni au descoperit ca rivalitatea dintre traderii HFT a determinat scaderea preturilor tranzactionarilor pentru investitorii traditionali. Hendershott a declarat ca volumul limitat al informatiilor disponibile pentru cercetatorii genereaza dificultati in identificarea beneficiilor HFT. Sunt acestea mai importante decat costurile? Ramane de vazut.
Viteza si complexitatea pietelor financiare a ajuns pe agenda autoritatilor, dupa prabusirea-fulger a pietei din 2010, cand cei mai importanti indici bursieri au scazut cu 10% in mai putin de o jumatate de ora, dar si-au revenit rapid.