ANALIZA: Ce banci au cele mai bune oferte la depozitele in lei
bancidepozitela scadentadobandabonificatie
La ultimele sale sedinte ale Consiliului de Administratie, BNR a decis reducerea dobanzii de politica monetara pana la 4,25%. Aceasta miscare a tras un semnal in piata, iar bancile comerciale au redus si mai mult bonificatiile pe care le aveau la produsele de economisire. Din acest motiv, putine banci sunt cele care inca mai au o dobanda la economii de peste 5%. In general, institutiile financiare bancare care inca mai au astfel de bonificatii sunt cele mici, cu cote de piata minuscule.
Este o perioada in care bancile mari nu au nevoie de lichiditate atrasa de la populatie si, prin urmare, nici nu au motive sa incerce sa aduca astfel de fonduri prin dobanzile pe care le practica la economiile in moneda nationala.
Totodata, se poate observa un trend al bancilor prin care acestea sunt interesate sa tina banii clientilor pe termen lung. Spre exemplu, in cazul depozitelor pe trei luni, la doar doua banci din piata gasim dobanzi peste 5 punct procentuale, potrivit site-ului de consultanta Conso.ro.
Toate calculele pe care Manager.ro le-a facut pentru dumneavoastra iau in calcul un depozit initial de 1.000 de lei care care au fost plasati intr-un produs cu dobanda “la scadenta”.
De mentionat ca astfel de depozite nu sunt deloc avantajoase pentru clientii care doresc sa isi tina banii doar
3 luni, mai ales daca nu reusesc sa si-i scoata la data scadenta. Cel mai intalnit pericol in astfel de situatii este sa nu scoata nici macar banii pe care au incercat sa-i economiseasca.
1.
TBI Bank – aceasta banca este una dintre cele doua care are depozit cu dobanda de peste 5 procente. Ea are o bonificatie de 5,30% pe an (Depozitul Simplu), ceea ce inseamna ca la 3 luni, de fapt, castigul brut s-ar ridica undeva la 1,32% din care se mai scad cei 16%, impozit pe profit. Vorbind strict in bani si sume de bani, daca scoateti banii la termenul agreat cu banca, atunci veti avea la cei 1.000 de lei plus alti 11,13 lei. Banca are si un comision de deschidere al economiei de 3 lei/luna.
2.
Piraeus Bank – este a doua banca din piata care ofera un depozit cu o dobanda de 5% pentru depozitele la 3 luni. Oferta grecilor se numeste “Depozitul Binevoitor” si are un comision administrare a contului de 2,5 lei pe luna. La final, din cei 12,5 lei pe care ar trebui sa-i castigam pe trimestrul in care ne-am tinut banii scadem 16%, ceea ce inseamna ca suma provenita strict de bonificatie este de 10,50 de lei. Daca nu scoateti banii la data scadenta banca va percepe un comision de minim 4 lei. Daca retrageti banii in ziua din contract comisionul este zero. In cazul in care nu retrageti banii la data convenita cu banca si calculam si taxele de mai sus, veti avea o surpriza neplacuta. Din castigul brut de 12,5 lei, scadem 16%, impozitul pe profit, ramanem cu 10,50 lei. Mai scadem 4 lei minimum comision de retragere si ajungem la 6,5 lei.
Daca privim spre ofertele de economisire ale bancilor,
la 6 luni, numarul celor cu oferte de 5% sau peste acest nivel este de sase.
1.
TBI Bank – are cel mai avantajos depozit si la 6 luni. Dobanda este de 5,5%, ceea ce inseamna cu castig net de 23 de lei, calculat pe aceleasi principii de mai sus. In cazul acestui produs comisionul de deschidere este de 3 lei pe luna.
2.
Piraeus Bank – aici depozitul bancii are o bonificatie de 5,35%, iar asta se traduce in bani, ca fiind suma neta pentru beneficiar de circa 22,5 lei la cei o mie de lei depusi. Banca are si un comision de administrare a contului de 2,5 lei/luna. Conditiile sunt asemanatoare cu cele ale depozitului la 3 luni.
3.
Banca Feroviara – finantatorul vine cu depozitul “Intercity” si practica o dobanda de 5,20%. Asta inseamna ca net, ar trebui sa aveti in cont alti 22 de lei la scadenta. Daca retrageti banii la in ziua din contract comisionul este zero, in rest acesta este de 0,5% din suma retrasa.
4.
ATE Bank – aceasta banca era cea mai darnica pana acum un an sau doi din punct de vedere al dobanzilor pe care le practica. Acum, a ajuns pe locul 4, cu o dobanda de 5,20% pe an. Comisionul de deschidere al acestui depozit este de 5 lei, iar daca nu retrageti banii in ziua convenita comisionul este de minim 2 lei sau 0,5% din suma retrasa.
5.
Piraeus Bank – depozitul Star are o dobanda de 5,10%, ceea ce inseamna o suma neta de 21,4 lei la finalul contractului. Comisionul de retragere a banilor, daca operatiunea nu se face in ziua scadentei este de 0,5%. De retinut este faptul ca suma minima pentru constituirea acestui depozit este de 500 de lei.
6.
Alpha Bank – dobanda produsului bancii este de 5%. Potrivit Conso.ro, nu exista nici comision de deschidere, nici de retragere. Castigul net din acest depozit este de 21 de lei.
Bonificatiile practicate de banci pentru depozitele
pe 12 luni sunt in numar de 9 care provin de la 8 banci. O singura banca dintre acestea se afla in top 10 al creditorilor din Romania daca ne luam dupa valoarea activelor. Este vorba despre Alpha Bank, aflata pe locul 7.
1.
TBI Bank – dobanda este de 5,75%, ceea ce inseamna un castig net de 48 de lei dupa un an. Conditiile sunt asemanatoare cu cele de la depozitele numite mai sus pe care banca le are.
2.
Piraeus Bank – 5,45 este bonificatia pe care banca o pune la bataie. Asta inseamna ca, la termen, veti avea cam 45,8 de lei in cont, in plus. Suma minima pe care trebuie sa o aveti pentru a constitui acest depozit este de 1.000 de lei.
3.
Banca Feroviara – bonificatia este de 5,40%, ceea ce inseamna suma nu este cu mult mai mica decat cea de la Piraeus Bank. In cazul acestei banci, suma neta este de 45,4 lei.
4.
ATE Bank – finantatorul vine cu o dobanda de 5,30%, ceea ce se traduce intr-un castig cu un leu mai mic decat cel inregistrat la Banca Feroviara.
5.
Banca Carpatica – aceasta are o dobanda mai mica decat cea de la ATE Bank cu 5 puncte de baza (5,25%). Suma neta este de 44,1 lei la finalul contractului. Daca nu retrageti banii la data scadenta veti avea un comision de 0,4%.
6.
Piraeus Bank – vine cu depozitul Star pe 12 luni. Acesta are conditiile asemanatoare cu cel al 6 luni, iar profitul net pentru acest depozit este de 43,7 lei, bani rezultati dintr-o rata a dobanzii de 5,20%.
7.
Alpha Bank, ProCredit Bank si Marfin Bank – toate trei bancile au o bonificatie de 5%. Profitul in cazul acestor trei banci va fi, la finalul contractului de 42 de lei. Singura care are comision de deschidere a contului este ProCredit Bank – 5 lei si unul de administrare de 2 lei. Tot aceasta banca are si cel mai ridicat nivel a sumei minime in cazul in care vreti sa constituiti un astfel de depozit: 500 de lei. La Alpha Bank suma minima este cde 50 de lei, iar la Marfin Bank suma este de 1 leu.
Maine vom prezenta ofertele primelor cinci banci din sistemul bancar: BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank si Unicredit Tiriac Bank.