ANALIZA Bursele din SUA au atins un nou record si cresc in continuare. Sa ne pregatim de o noua bula financiara?
criza financiarairwin kellnerbula speculativadow jones
Cand vestile bune sunt vesti bune, iar vestile rele sunt tot vesti bune, poate ar fi timpul ca investitorii sa-si reduca expunerea pe activele riscante.
Cel putin asa considera analistul Irwin Kellner de la publicatia
MarketWatch. Acesta trage un semnal de alarma asupra faptului ca bursele, desi au atins noi recorduri, cresc in continuare cu aceeasi viteza in ciuda unor vesti mai putin optimiste.
Acum, indexul Dow industrials (DJIA) este cu 5% mai ridicat decat la inceputul acestui an.
Asta dupa un salt de 35% in 2013 si de 155% fata de martie 2009. Kellner analizeaza cateva informatii nelinistitoare potrivit carora aceasta crestere s-ar putea apropia rapid de final. In primul rand, economia a crescut, in ultimii ani, semnificativ mai putin decat pietele financiare.
In plus, nici profiturile companiilor nu au inregistrat un salt atat de mare.
Totodata, raportul P/E (price to earnings, care masoara raportul dintre pretul unei actiuni si veniturile inregistrate de companie) este semnificativ peste medie.
Robert Shiller, profesor la Yale, economist si scriitor, considera ca acest raport este asemanator cu cel din 2008, chiar inainte de prabusire. In trecut, bursele aveau, la circa 12 luni, cate o scadere (si de 10%) pentru a evita supraevaluarea.
Actuala piata nu a mai avut vreo corectie de circa 33 de luni, atrage Kellner atentia.
Mai mult, actuala perioada de crestere este
a patra cea mai mare de la Criza din 1929 incoace. Actiunile de obicei inregistreaza o scadere in cel de-al treilea trimestru, sustine analistul. Un alt element ingrijorator este cresterea pretului obligatiunilor pe termen lung.
Asta inseamna ca acestea au inceput sa fie cumparate in numar mare de catre investitorii care vor sa se protejeze in fata unei scaderi masive a pretului actiunilor. In fata semnelor ca ceva nu este in regula,
piata continua sa creasca cu aceeasi viteza, sustine Kellner. Unul dintre motive este lipsa de alternative a investitorilor confruntati cu obligatiuni purtatoare de dobanda mica si cu dobanzile foarte mici practicate de banci.
La umflarea actualei bule contribuie si Rezerva Federala,
care mentine la 0 dobanda si mai si arunca in piata 35 miliarde dolari lunar. Kellner se intreaba ce se va intampla cand Fed va opri programul de stimulare si va incepe sa creasca dobanda de referinta.
Marea dilema este ce se va intampla cu bursele
cand investitorii vor avea mai multe alternative de investitie si vor incepe sa-si vanda actiunile pentru a-si redirectiona banii catre alte zone.
Foto: Wikipedia.