Analistii economici avertizeaza: Euro ar putea depasi pragul de 5 lei in 2021
curs valutardevalorizarea leuluicfa romaniapreviziuni economiceeuro
Cursul valutar va evolua in detrimentul romanilor, in urmatoarele 6-12 luni, avertizeaza analistii economici, care se asteapta ca 2021 sa ne aduca un euro trecut de pragul de 5 lei. Acest lucru se traduce simplu: scumpiri, in conditiile in care Romania continua sa importe mai mult decat exporta, iar marfurile care ajung pe rafturile magazinelor noastre sunt raportate la moneda unica europeana. La scumpiri ar trebui sa ne asteptam si pe piata imobiliara, atat la achizitia de noi locuinte, cat si la chirii, estimate si ele tot in euro!
Criza sanitara globala va prabusi leul in 2021. Analistii CFA Romania estimeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8991, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9608 (in conditiile in care anticipatiile individuale au variat intre 4,8500 si 5,1000).
Analistii se asteapta, de asemenea, ca produsul intern brut sa inregistreze un declin de 4,4% pentru 2020, in timp ce rata somajului este estimata la 7,3%
“Din luna aprilie a acestui an, in cadrul sondajului au fost adaugate si patru intrebari suplimentare, iar rezultatele pentru luna iunie 2020 releva: impactul economic al coronavirusului – cea mai mare parte a respondentilor (53,3%) anticipeaza ca acesta se va resimti puternic pana in trimestrul I al anului 2021; deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020 – valoarea medie a anticipatiilor este 8,4%; evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2020 – valoarea medie a anticipatiilor este -4,4%; rata somajului la finalul anului 2020 – valoarea medie a anticipatiilor este 7,3%”, mai precizeaza CFA Romania.
De departe, cea mai nefericita previziune economica e legata de cursul valutar. Romania e dependenta de importuri, iar deprecierea leului e urmata de scumpiri la raft si scaderea puterii de cumparare.
Devalorizarea leului nu iarta pe nimeni
Pentru inceput, trebuie sa stim ca principalii factori ai deprecierii monedei nationale sunt in primul rand politicile fiscale adoptate de Guvern. De asemena, deficitul comercial, inflatia, cresterea artificiala a salariilor, neraportata la productivitatea muncii, sunt printre factorii care trag in jos puterea leului. Acestora li se adauga si cauze externe, cum ar fi evolutia economica a Uniunii Europene sau cea din regiune, situatia economiei partenerilor comerciali ai Romaniei, dar si incertitudinile si conflictele globale, cum ar fi Razboiul comercial SUA-China, Brexit-ul sau pandemia de coronavirus.
Desi suna dur, devalorizarea leului nu iarta pe nimeni. Chiar daca nu platesti rate sau chirii si nu ai nici alte angajamente de plata raportate la euro, faptul ca leul a pierdut teren in fata acesteia se va resimti si in portofelul tau? Cum?
Atunci cand leul se depreciaza in raport cu euro, cel mai mult au de suferit persoanele care platesc rate sau chirii raportate la moneda europeana. Evident, odata cu deprecierea leului, costul acestor plati va creste. Daca nu te numeri printre aceste persoane care nu au alta varianta salvatoare, decat sa spere ca deprecierea se va tempera si leul se va stabiliza, nu e cazul sa te crezi un norocos. In fapt, toti vom fi afectati, direct sau indirect, de dezastrul de la cursul valutar.
Din partea noului Guvern, romanii au primit asigurari inca de cand a preluat puterea, la finele lui 2019 ca se va incerca o corelare intre politicile guvernamentale si cele ale Bancii Nationale si ramane de vazut daca acestea isi vor face simtite efectele pozitive in economie. Insa tot Orban subliniaza faptul ca masurile economice nu isi fac efectul de pe o zi pe alta, si e nevoie de timp sa se vada imbunatatirea in piata. Practic si reciproca este valabila. Masurile luate in 2017 si 2018 se reflecta acum in cursul valutar exploziv. Insa, aparitia pandemiei de coronavirus pune o presiune suplimentara pe bugetul deja subrezit al Romaniei.
Un curs valutar exploziv care baga adanc mana in buzunarele romanilor, fara ca acestia sa isi dea seama la prima vedere. In schimb, vor sesiza asta din prima secunda in care vor intra in magazine si vor vedea cum alimentele si produsele s-au scumpit semnificativ. Romania importa mai mult decat exporta, iar marfurile din import sunt raportate la moneda euro. Or, romanul le plateste in magazin in lei, moneda care isi pierde zilnic din puterea de cumparare.
Ne explica despre acest fenomen economistul Bogdan Glavan: "Avand in vedere ca noi consumam o mare parte din bunurile de pe piata din import, preturile acestora este influentat de cursurile de schimb si practic este vorba despre un cerc vicios. Avem mai multi bani, artificial creati, cu care cumparam bunuri de consum din import, preturile acestora cresc, leul se devalorizeaza, exista un alt imbold pentru a scumpi aceste produse".
"Cata vreme politica de cheltuieli, de deficit bugetar, de cheltuiala irationala va continua, atata vreme in economie vor fi prea multi lei in comparatie cu productia noastra si atata vreme leul se va devaloriza si preturile vor creste”, adauga economistul.