ANAF va trimite notificari prin intermediul Spatiului Privat Virtual (SPV) catre firmele despre care considera ca ar trebui sa utilizeze sistemul e-Factura, insa nu au emis nicio factura pana in prezent prin intermediul sistemului electronic pus la dispozitie. Asa cum este stiut deja, incepand de la 1 ianuarie 2024, SRL-urile si PFA-urile sunt obligate sa treaca la facturarea electronica impusa de ANAF. Notificari in acest sens vor fi trimise incepand din data de 15 martie.
Prin aceasta miscare, ANAF isi propune sa reaminteasca firmelor ca au aceasta obligatie. Potrivit estimarilor, este de asteptat ca aproximativ 100.000 de firme sa primeasca o asemenea notificare, dintr-un total de 700.000 de firme. Obligatia conformarii la sistemul RO e-Factura exista deja pentru toate firmele din Romania, insa ANAF nu aplica inca amenzi pentru cele care nu fac asta. Perioada in care nu vor fi aplicate amenzi ar putea sa se prelungeasca chiar de la 31 martie la 30 iunie 2024.
Termenul-limita pentru transmiterea facturilor emise in cadrul sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in Romania, este de 5 zile lucratoare (incepand cu 1 iulie, se utilizeaza un termen de 5 zile calendaristice) de la data emiterii facturii, insa nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data-limita stabilita pentru emiterea facturii.
e-Factura este un sistem electronic pus la dispozitie de catre ANAF pentru transmiterea si raportarea facturilor, avand ca scop digitalizarea procesului de facturare si prevenirea evaziunii fiscale. Acest sistem este obligatoriu in prezent pentru achizitiile publice, pentru produsele cu risc fiscal ridicat, comercializate in cadrul relatiilor B2B si pentru utilizarea voucherelor de vacanta.
Ministrul Marcel Bolos a explicat de-a lungul timpului de ce este atat de importanta implementarea acestui sistem: „Implementarea facturarii electronice va contribui la sporirea transparentei, la monitorizarea precisa a tranzactiilor si la raportarea in timp real catre autoritatile fiscale. Acest instrument va consolida eforturile noastre de a proteja bugetul public si de a asigura o concurenta echitabila intre contribuabili. Facturarea electronica ofera avantajul unei inregistrari precise si verificabile a tranzactiilor comerciale, simplificand procesele de verificare si audit”.
“Astfel, ne asiguram ca tranzactiile respecta reglementarile fiscale si nu sunt supuse manipularilor frauduloase. Prin impunerea facturarii electronice, eliminam riscul utilizarii facturilor false sau duplicate, deoarece fiecare tranzactie este inregistrata in mod unic. In contextul implementarii acestei masuri, sprijinul acordat contribuabililor este esential, tocmai de aceea lansam un ghid care sa raspunda tuturor intrebarilor pe care le-am primit in ultimul timp”, a mai spus el.
Citeste si: ANAF-ul devine cosmarul romanilor: niciun leu nu mai scapa pe sub mana. Declaratie de forta de la varful Guvernului
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Adevarul despre salariile din Bucuresti. In capitala se castiga in mana, in medie, 6.749 lei
Cum poti sa-ti deschizi o florarie in 2025. Cati bani te costa investitia initiala si cum sa pui firma pe picioare
Sistemul traditional de pensii incepe sa dea semne de colaps intr-una dintre cele mai mari economii europene. Urmeaza Romania?
25.000 de lei amenda pentru firmele care fac aceasta greseala! Toti patronii sunt vizati!
Partenerii nostri
Salariu mediu net si brut in 2025 - la ce valori a ajuns?
Surpriza de PROPORTII in legislatia muncii si HR! Ce se petrece, incepand de astazi?
Donatie autoturism catre ONG: Cadrul legal si implicatii fiscale
e-Transport: 4 pasi esentiali privind codul UIT si dispozitivul GPS
Declaratia Unica 2025. Cum se completeaza si depune de catre persoanele fizice - Ghid ANAF
Bilet la ordin: Notiuni, caracteristici si utilizari
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare
Sterilizarea va fi OBLIGATORIE pentru TOTI cainii fara Pedigree, cu sau fara stapan
Te-ar putea interesa si
Adevarul despre salariile din Bucuresti. In capitala se castiga in mana, in medie, 6.749 lei
Cum poti sa-ti deschizi o florarie in 2025. Cati bani te costa investitia initiala si cum sa pui firma pe picioare