ANAF propune un nou mecanism pentru automatizarea infiintarii si ridicarii popririlor bancare de catre organele fiscale
poprire conturipoprire anafpoprire electronicapoprire banci
Ministerul Finantelor Publice si ANAF au anuntat ca propun un nou mecanism pentru automatizarea infiintarii si ridicarii popririlor bancare de catre organele fiscale, in limita sumelor inscrise in actele de executare silita.
Astfel, disponibilitatile banesti existente in conturile contribuabililor nu vor fi afectate peste limita sumelor inscrise in adresa de infiintare a popririi bancare si, astfel, nu se vor mai produce sincope in activitatea desfasurata de acestia.
Citeste si:
Noile previziuni economice ale Comisiei Europene. Crestere a PIB de 4% si inflatie de 4,2% pentru Romania
Ridicarea masurilor de executare silita prin poprire bancara va fi realizata cu operativitate, in timp real, avand in vedere ca incetarea masurii de infiintare a popririi bancare se va efectua de la nivelul central al ANAF, pe baza schimbului rapid de informatii cu institutiile de credit.
Un avantaj considerabil pentru contribuabili il reprezinta si faptul ca nu mai este necesara deplasarea acestora la sediul organelor fiscale, in vederea ridicarii popririlor bancare.
ANAF si-a propus, de asemenea, scurtarea duratei de comunicare a actelor de executare, inclusiv a celor emise ca urmare a incetarii masurilor de executare silita, concomitent cu reducerea costurilor de comunicare/operare a actelor de executare silita.
Ministerul Finantelor Publice si ANAF subliniaza ca au ca prioritate, in relatia cu contribuabilii, un amplu proiect care priveste simplificarea, debirocratizarea si transparentizarea activitatilor de incasare a debitelor acestora.
Citeste si:
A fost lansat primul serviciu de car-sharing cu masini electrice din Romania
"Implementarea sistemului electronic de poprire a conturilor bancare, prin automatizarea infiintarii si ridicarii popririlor bancare, este una dintre masurile adoptate in cadrul acestui proiect", potrivit ANAF.
Foto: rawpixel.com