Conducerea ANAF a adus in discutie de mai multe ori de-a lungul timpului dificultatile cu care se confrunta atunci cand vine vorba despre punerea unor popriri pe conturile romanilor datornici. Pentru a putea stii la orice ora cati bani au oamenii in conturi, ANAF vrea acum sa impuna bancilor obligatia de a transmite datele despre conturile romanilor in fiecare zi. Astfel, procesul de punere a popririlor va putea fi facut mult mai usor.
Mai exact, ANAF vrea ca institutiile de credit sa aiba obligatia de a ii transmite zilnic sumele existente in conturile bancare care pot fi platite prin procedura de executare silita. Potrivit celor expuse de jurnalistii Antena 3, toate aceste date ar ajunge in cele din urma sa ajute aplicatia celor de la ANAF, e-Popriri, sa nu incaseze in acelasi timp, din mai multe locuri, sume de bani peste cele datorate de catre contribuabilii popriti. Avand acces la aceste date, aplicatia ar putea sorta automat, in ordine descrescatoare, in aceeasi zi, ordinele de plata in vedere efectuarii viramentelor de catre institutiile de credit care au indisponibilizat in conturi bancare sume de bani.
Despre acest subiect a vorbit recent si Lucian Heius, presedintele ANAF, care a declarat in cadrul unei conferinte de presa urmatoarele: “Noi avem protocoale cu toate bancile din Romania si mecanisme prin care poprim conturile bancare atunci cand ajungem sa facem executare silita. Poprirea bancara se face in sistem electronic, la fel ca si ridicarea popririlor atunci cand se achita sumele de bani”.
Lucian Heius a mai tinut sa precizeze in cadrul aceleiasi conferinte de presa ca aceasta poprire a conturilor bancare nu este decat “unul dintre mecanismele prin care ANAF incearca sa recupereze impozitele si taxele neachitate de catre anumiti contribuabili la un moment dat”.
Potrivit informatiilor de la acest moment, pana in prezent, o singura banca din Romania a semnat acordul cadru cu ANAF prin care isi asuma faptul ca va transmite zilnic aceste informatii legate de conturile bancare ale clientilor.
Sursa foto: ANAF /Facebook
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si