Amenzi si credite la vreme de pandemie
amenzi coronaviruspandemie coronavirus romaniacriza economica romaniadificultati romaniprobleme romani
Primele zile de avertizari repetate adresate romanilor de a sta in case, unde probabilitatea de a veni coronavirusul peste ei a fost si este mult mai mica decat cea presupusa de apropierea sociala au coincis cu o vreme superba.
Oamenii au umplut parcurile, s-au dus la iarba verde la cules de floricele. Per pedes sau calare, politisti si jandarmi incercau sa le explice ca... recomandarile autoritatilor nu sunt un banc de spus printre micii sfaraind si printre cununite impletite.
Cand, in sfarsit, au sesizat ca duhul blandetii nu prinde, iar capacitatea de intelegere este scazuta, autoritatile au recurs la biciul restrictiilor si la cel al amenzilor pentru cine iese din casa doar ca sa se afle-n treaba.
In comunicatele sale zilnice, pe langa numarul de noi cazuri de imbolnaviri de coronavirus, de decese si de vindecari, Grupul de Comunicare Strategica anunta si cati cetateni nu au respectat restrictiile.
Numai in ultimele 24 de ore, numarul acestora se apropie de 8.000, iar totalul amenzilor aplicate trece de 20 de milioane de lei, tot numai in ultimele 24 de ore.
Insa, de la introducerea restrictiilor, potrivit datelor comunicate, ieri, de chestorul Bogdan Despescu, totalul amenzilor trece de… 170 de milioane de lei, adica aproape 35 de milioane de euro.
Grupul de Comunicare Strategica si domnul Despescu tot comunica, cel putin deocamdata, care este totalul amenzilor, dar nu si cat s-a platit efectiv din acestea…
Fiind vremea cifrelor tot mai reci,
Ministerul Muncii contabilizeaza mai bine de un milion de contracte de cereri pentru suspendarea contractelor de munca.
Prin urmare, pentru tot mai multe firme si persoane fizice, care nu si-au pus deoparte bani albi pentru zile atat de negre, traiul devine tot mai greu, iar punctul 2 din declaratia pe propria raspudere de iesit din casa - "asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie/domestice" - este tot mai greu de atins…
Recent, Guvernul a emis reglementarile legate de somajul tehnic, precum si actele normative in baza carora oamenii si firmele isi pot
amana plata ratelor bancare.
Cele mai recente date publicate de
Banca Nationala a Romaniei in data de 24 martie 2020 arata ca, in februarie 2020, inainte ca un organism microscopic sa produca mutatii macro in vietile locuitorilor si economiilor planetei, romanii aveau credite de 271 miliarde de lei (si depozite de peste 367de miliarde).
Tot datele Bancii Nationale releva ca, in februarie 2020, valoarea totala a creditelor restante in lei ale populatiei si firmelor a insumat 4,73 miliarde de lei.
Numai bucurestenii aveau, la 29 februarie 2020, credite in lei restante in suma de 1,868 miliarde de lei si in valuta echivalentul de 915 milioane de lei, dintr-un total al creditelor in lei contractate in capitala de 64,16 miliarde de lei, plus 46,47 miliarde de lei reprezentand totalul echivalent al imprumuturilor luate in monede straine.
Astea-s cifrele, astea-s datele, astea-s reglementarile legale in vigoare, dar cine avea deja probleme cu platitul datoriilor iar, acum, are salariul micsorat, a intrat in somaj sau chiar si-a pierdut locul de munca si mai este si amendat ce face? Ia credit pentru a achita amenzile?