Amanarea ratelor la banca: o capcana impachetata in solutie salvatoare?
amanarea ratelor
Saptamana aceasta, Ministerul Finantelor a propus, printr-un proiect de moratoriu, masura amanarii ratelor la banca, pentru o perioada de 9 luni. De aceasta ar urma sa beneficize atat firmele, cat si populatia. Doar ca, desi e prezentata ca o solutie salvatoare de autoritati, analistii lanseaza avertismente dure: daca poti sa-ti platesti rata, nu apela la amanare. Costurile vor fi mult mai mari, cand va veni ziua sa-ti achiti obligatiile financiare!
"Amanand o rata sau mai multe, dobanda se acumuleaza si va trebui platita. Mai mult, va veni o suma mai mare de plata in momentul in care se reia plata la acel credit exact cand dobanzile sunt la maxim ca Banca Centrala va continua sa majoreze ratele de dobanda. Nu vad ca solutie amanarea ratelor la credite decat pot fi cazuri punctuale gen persoanele si-au pierdut locul de munca si au nevoie de o astfel de pasuire", transmite Adrian Codirlasu, vicepresedintele CFA Romania, citat de
Europafm.ro.
Expertul recomanda romanilor aflati in cumpana financiara sa deschida o discutie cu banca si sa gaseasca o solutie individuala, adaptata nevoilor personale, nu amanarea ratelor la banca, ce poate sa nu fie de folos intr-o anumita situatie particulara, ba din contra, ar putea sa o agraveze!
Ce trebuie sa stii, daca insisti sa apelezi la amanarea ratelor
Proiectul de moratoriu, lansat luni in dezbatere publica de Ministerul de Finante, prevede ca persoanele fizice care solicita amanarea ratelor sunt obligate sa prezinte o declaratie pe propria raspundere cu privire la cresterea cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a scumpirilor actuale, in ultimele 3 luni anterioare solicitarii suspendarii obligatiilor de plata comparativ cu perioada similara a anului 2021.
Totodata, firmele care solicita amanarea ratelor sunt obligate sa prezinte o declaratie pe propria raspundere care reflecta scaderea cu minimum 25% a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitarii suspendarii obligatiilor de plata comparativ cu perioada similara a anului 2021.
"Prezentul act normativ are in vedere crearea unor facilitati privind obligatiile de plata a ratelor si dobanzilor scadente aferente imprumuturilor acordate debitorilor persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, intreprinderilor mici si mijlocii, profesiile liberale si cele care se exercita in baza unor legi speciale, indiferent de forma de exercitare a profesiei si persoane juridice dupa cum urmeaza: moratoriul se adreseaza atat persoanelor juridice, cat si persoanelor fizice afectate de aceasta criza si prevede posibilitatea amanarii la plata pe baza solicitarii adresate de debitor catre creditor pe o perioada limitata de pana la 9 luni; obligatia de plata a ratelor scadente aferente imprumuturilor, reprezentand rate de capital, dobanzi si comisioane, acordate debitorilor de catre creditori pana la data de 30 aprilie 2022, se suspenda la cererea debitorului pentru o perioada de cel mult 9 luni", conform notei de fundamentare.
Te-ar putea interesa si: Inca o lege pentru iesirea mai devreme la pensie: cine sunt romanii care se vor putea pensia sub 50 de ani, nu e vorba de MAI sau MApN
Foto: pixabay