Imprumuturile in euro au devenit o realitate si pentru romani in ultimii ani, multi dintre ei ajungand in timp la concluzia ca accesarea unui credit in moneda europeana nu a fost cea mai buna decizie. Motivul este unul cat se poate de simplu: detinerea unui imprumut in euro implica riscuri legate de fluctuatiile cursului de schimb si de dobanzi. Daca ai un imprumut in euro, uite ce te va astepta in perioada urmatoare!
Acordarea imprumuturilor bancare in zona euro a incetinit din nou in aceasta vara, Banca Centrala Europeana publicand recent un studiu prin care arata ca majorarea dobanzilor franeaza creditarea si cresterea economiei. In luna iulie, BCE a decis cea de-a noua majorare consecutiva a dobanzii de referinta, aceasta ajungand la cel mai ridicat nivel din istoria institutiei. Mai mult decat atat, BCE a transmis ca dobanda de referinta ar mai putea creste si in perioada urmatoare.
Prin aceste masuri, BCE spune ca incearca sa reduca inflatia in contextul inrautatirii conditiilor economice. In urma cu o saptamana, Christine Lagarde spunea ca BCE va stabili costurile de imprumut cat de sus este nevoie si le va mentine la acel nivel atat timp cat va fi necesar pentru a reduce inflatia pana la un nivel de 2%.
"Consiliul guvernatorilor a decis sa majoreze cu 25 puncte de baza cele trei rate ale dobanzilor reprezentative ale BCE. In consecinta, rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit vor creste la 4,25%, 4,50% si, respectiv, 3,75% incepand cu data de 2 august 2023", se arata in comunicatul de presa publicat la finalul reuniunii Consiliului Bancii Centrale.
In urma deciziei luate de BCE, dobanda platita pentru depozitele bancilor comerciale a atins cel mai ridicat nivel de dupa luna octombrie a anului 2000, adica inainte ca moneda euro sa fie introdusa in circulatie. In plus, rata inflatiei in zona euro a ajuns pana la un nivel de 5.3%, cu mult peste obiectivul pe care si-l asumase BCE. Potrivit ultimelor estimari ale celor de la Eurostat, rata inflatiei din luna august ar urma sa ajunga la un nivel de 5.1%. In aceste conditii, trimestrul trei al anului ar putea veni la pachet cu o contractare a economiei zonei euro.
Oamenii care se gandesc la accesarea unui imprumut in euro trebuie sa stie ca detinerea unui imprumut in euro implica riscuri legate de fluctuatiile cursului de schimb si de dobanzi. Este important sa fiti bine informati si sa gestionati aceste riscuri in mod corespunzator pentru a va asigura ca puteti face fata rambursarii imprumutului in perioada urmatoare. Consultarea cu un expert financiar va poate ajuta sa luati decizii informate si sa va protejati impotriva surprizelor neplacute.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si