Traversam cu totii o perioada destul de dificila din punct de vedere economic, preturile la alimentele de baza si la utilitati crescand de la o luna la alta parca. In aceste conditii, este destul de comun sa ne trezim cu datorii la banci sau la diverse institutii financiare nebancare (IFN-uri). Fie ca e vorba de credite pentru locuinta, carduri de credit sau alte tipuri de imprumuturi, putem ajunge intr-un moment in care simtim ca aceste datorii ne coplesesc.
Cu toate acestea, nu trebuie sa disperam. Exista strategii pe care le putem aplica pentru a face fata si a rezolva aceste problema financiare. Primul pas esential pe care trebuie sa il faci este sa evaluezi cu atentie datoriile pe care le ai. In mod specific, analizeaza suma totala datorata, ratele de dobanda ale fiecarui imprumut si termenele limita pentru plati. Asigura-te ca intelegi in totalitate toate conditiile impuse de creditori.
Dupa ce ai evaluat datoriile, prioritizeaza-le. Identifica care dintre ele au cele mai mari rate de dobanda sau care sunt cele mai urgente si concentreaza-te pe acestea. Practic, asta inseamna ca vei aloca mai multi bani pentru platile acestor datorii.
Pentru a face fata datoriilor, este esential sa stabilesti un buget riguros. Analizeaza-ti veniturile si cheltuielile si vezi unde poti sa faci economii. Redirectioneaza banii economisiti catre plata datoriilor urgente. Totodata, nu ezita sa contactezi creditorii pentru a discuta optiunile de plata. Multi creditori sunt dispusi sa lucreze cu tine pentru a gasi solutii. Poti negocia dobanzi mai mici, extinderi ale termenelor de plata sau planuri de rambursare personalizate.
Prin intermediul CSALB, iti poti rezolva litigiul cu banca sau cu IFN-ul de la care ai imprumutat bani. Centrul de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul bancar mediaza situatiile dificile dintre clienti si institutiile financiar-bancare in mod echilibrat, rezonabil, rapid si in afara instantei, prin colaborare cu experti in domeniul financiar-bancar (conciliatori) care, in functie de procedura aleasa de parti, pot propune sau impune o solutie de rezolvare a litigiului.
Concilierea este una dintre cele doua metode prin care CSALB poate interveni. Mai exact, concilierea este o procedura care se finalizeaza dupa ce partile au fost de acord cu solutia propusa de conciliator. Partile au la dispozitie 15 zile pentru a accepta sau refuza solutia propusa. In acest caz, partile se pot retrage oricand din procedura.
Mai departe, exista si o a doua solutie in cazul unei interventii prin CSALB, si anume arbitrajul. In acest caz, procedura se finalizeaza prin pronuntarea unei solutii care este obligatorie pentru ambele parti. Este o procedura similara cu cea din instantele de judecata, insa termenele sunt cu mult mai scurte, de pana in 90 de zile.
Ambele proceduri sunt facultative, voluntare, separate de procedurile din instantele de judecata si gratuite pentru consumator.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Cat valoreaza cu adevarat businessul tau? Greseala pe care 90% dintre antreprenori o fac
Avertismentul presedintelui Consiliului Fiscal: ne paste un puseu inflationist. Romania are cele mai mari deficite din toata Uniunea Europeana
Ce inseamna cu adevarat un SUV bun? 5 mituri auto demontate
Ce masina ti se potriveste in functie de stilul tau de viata?
Lider de succes in Romania anului 2025. Cei mai buni manageri nu vorbesc mult. Iata ce fac diferit
Partenerii nostri
[MODEL] Act aditional telemunca si reglementari cheie
Mutarea unui salariat la alt punct de lucru si modificarea functiei - PROCEDURA
Noul REGES online - provocari pentru angajatori! Cum le poti depasi rapid?
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
Deductibilitate cheltuieli auto: Cele mai frecvente greseli constatate de ANAF
Formularul 217: Cine are obligatia depunerii si care este termenul limita
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare
Sterilizarea va fi OBLIGATORIE pentru TOTI cainii fara Pedigree, cu sau fara stapan
Intrarea in insolventa: Ce trebuie sa stie un creditor inainte de a actiona
Te-ar putea interesa si
Ce inseamna cu adevarat un SUV bun? 5 mituri auto demontate
Ce masina ti se potriveste in functie de stilul tau de viata?