Alba-neagra cu orice
alba neagra hidroelectricaeducatie financiara romanieducatie romania
Mai suntem inca in Global Money Week, pe romaneste, Saptamana Mondiala a Banilor, si Banca Nationala a Romaniei, Bursa de Valori Bucuresti, Autoritatea de Supraveghere Financiara se fac luntre-punte, doar-doar vor alfabetiza financiar cat mai multi romani.
In aceste zile, s-au spus si chiar s-au facut multe pentru ca macar copiii nostri sa fie mai bine pregatiti, cand vine vorba despre bani, sa stie cum se castiga si cum se cheltuiesc, cum se iau si se dau cu imprumut.
Deocamdata, cu sau fara premier care are toata dantura impotriva bancilor, stam astfel: Romania este pe locul 124 din 143, in lume, la nivelul de
educatie financiara, conform unui studiu Standard & Poor's; are cel mai scazut nivel de bancarizare si de bunastare si cel mai slab scor din UE, in ce priveste educatia financiara.
Numai unul din patru romani a raspuns corect la trei din patru intrebari relativ simple care tin de educatie financiara, iar, cand vine vorba despre investitii, 44% primesc sfaturi de la prieteni, apropiati, colegi (si foarte probabil acestia nu sunt nici
Warren Buffett, nici Mugur Isarescu); 10,5% se informeaza de pe Facebook, iar 38,6% de pe te miri ce website-uri.
"In intreaga lume, scolile invata foarte multe lucruri importante, dar din pacate, ne invata foarte putin cum sa gestionam banii: cand sa luam un credit, cand sa investim, daca trebuie sa economisim, cat ar trebui sa economisim ca sa atingem un obiectiv, sa ne renovam casa, sau sa achizitionam o noua casa.
Daca am creste gradul de educatie financiara, am putea spune ca avem o sansa sa traim toti mai bine. Studiile arata ca vom trai cu 50% mai multi ani, dupa ce ne pensionam, fata de parintii nostri si, cu ajutorul medicamentelor care ne vor extinde speranta de viata, vom avea nevoie de mai multi bani economisiti in perioada vietii active”, a explicat Lucian Anghel, presedintele BVB, citat de Agerpres, in cadrul proiectului #BugetInteligent.
In acelasi timp, recunoscand ca exista tentatii la tot pasul, consilierul financiar, Karla Socoteanu, arata ca majoritatea romanilor nu face diferenta dintre nevoi si dorinte, iar, daca, in fiecare luna, cheltuiesc tot ce castiga, niciodata nu vor avea stabilitate financiara si, indiferent de cat le vor creste veniturile, le vor creste si cheltuielile. “Oamenii nu fac diferenta intre nevoi si dorinte si ajung sa cheltuiasca excesiv pe mofturi sau chiar sa isi achizitioneze prin credit lucruri pe care nu si le permit (vacante, telefoane, masini, imobile etc)", a explicat Socoteanu.
Citand un studiu al Financial Literacy Survey in Romania, reprezentantii ASF sustin ca gradul de alfabetizare financiara este corelat cu modernitatea individului si a comunitatilor locale.
Astfel, veniturile reduse presupun o capacitate diminuata de administrare a banilor si de planificare financiara, de unde rezulta ca majoritatea populatiei nu are rezerve pentru a face fata unei scaderi semnificative a veniturilor si nici pentru alte situatii neasteptate.
In ciuda acestor date pesimiste, tot cifrele arata ca, macar in ceea ce priveste
economisirea, depozitele bancare ale gospodariilor populatiei tot cresc, ajungand, la finele primei luni din acest an, la 112,315 miliarde de lei, in crestere de 8,5% (4,1%, in termeni reali) fata de 31 ianuarie 2017.
Este bine ca se preocupa BNR,
BVB si ASF de educatia finaciara, dar ce face statul, pe langa faptul ca aloca foarte putin bani educatiei, in general?
Pai, potrivit vicepresedintelui ASF, Mircea Ursache, statul roman joaca alba-neagra cu listarea Hidroelectrica. El a amintit ca, la inceputul acestei saptamani (coincidenta cu ziua de marti din
Saptamana Banilor), Senatul a amanat, inca o data (a cincea!) listarea companiei care a obtinut, in 2017, un profit brut de 1,6 miliarde de lei, cel mai bun rezultat din istoria sa...
Nu mai putin de cinci ani au trecut de cand Guvernul a aprobat planul - pompos numit strategie - pentru listarea Hidroelectrica, mai exact a 15% din ea.
Ulterior, procentul a scazut la 10% si, dupa toata aceasta taraganare, luna trecuta, ministrul Energiei, Anton Anton, spunea ca “este cam devreme să vorbim de Hidroelectrica la bursa” si ca aceasta “trebuie sa devina mai atractiva, sa puna carne pe ea, sa se mai ingrase...”
Aproape toate listarile companiilor la care statul a fost sau este actionar majoritar au fost tergiversate. Ca intr-o lege a lui Murphy, singura oferta publica initiala care decurs lin si lejer a fost cea a Tarom a carei neatractivitate a si incununat-o cu... insucces.
Asadar, in statistici - confirmate, aproape la tot pasul, de realitatea cotidiana - romanii sunt la coada clasamentelor in ce priveste educatia financiara, da' nici cu statul nu ar trebui sa ne fie rusine...
Cum bine a spus, deunazi, chiar ministrul Finantelor Publice,
Eugen Teodorovici, ca “educatia financiara ar trebui inceputa de la cel mai inalt nivel, cel al clasei politice, pentru ca ma uit si in Parlament la multi dintre colegi care vin cu fel de fel de propuneri care mai de care mai habarniste”.
In concluzie, poate ca vom avea un grad mai ridicat de educatie financiara, cand nu vom mai face alba-neagra cu orice, de la listari de companii, pana la schimbarea legislatiei...
Sursa foto: howcast.com