Afacerile marilor banci din Romania merg ca unse, desi vremurile sunt grele
ing bank
Se pare ca sectorul bancar dovedeste o considerabila rezilienta in fata problemelor economice care zguduie majoritatea sectoarelor de activitate din tara - si ne bucura acest lucru! Stabilitatea sistemului bancar este un semnal pozitiv pentru economie in general si un motiv de liniste pentru firmele si populatia care lucreaza cu institutiile respective.
Cifrele sunt insa cu adevarat impresionante. De exemplu, cel mai recent raport financiar publicat apartine celor de la ING Bank Romania, si indica faptul ca veniturile acesteia au ajuns la 1,79 miliarde de lei in primul semestru din 2024, in crestere cu 9,6% fata de perioada similara a anului anterior.
De asemenea, se pare ca numarul clientilor bancii este in crestere, iar activele s-au majorat cu 19,6% in primele sase luni din 2024 si au ajuns la valoarea de 75,5 mld. lei.
"ING Bank Romania a obtinut rezultate financiare si comerciale solide in primul semestru din 2024. In primul rand, ne bucura faptul ca numarul de clienti ai bancii noastre este in continua crestere, ceea ce arata faptul ca abordarea noastra axata pe experienta clientilor si inovatie ramane relevanta si atractiva. Am depasit numarul de 1,85 milioane clienti activi si ne propunem sa continuam sa dezvoltam portfoliul de clienti, atat persoane fizice cat si juridice. Sustinem in mod activ si constant mediul de afaceri romanesc, iar un bun exemplu foarte vizibil in acest an este finantarea de 150 milioane de euro acordata operatorului de telecomunicatii Digi, un client cu care avem o lunga relatie de parterneriat, si pentru care am intermediat in ultimii 10 ani finantari de peste 3 miliarde de euro.
Anul 2024 marcheaza aniversarea a 30 de ani de activitate ai ING pe piata bancara romaneasca, perioada in care am contribuit la dezvoltarea sistemului bancar si la bunul mers al afacerilor clientilor nostri. Suntem singura banca activa in Romania care a reusit performanta de a ajunge la o cota de piata de peste 10% in totalul creditelor acordate si depozitelor atrase, doar prin dezvoltare organica. Acest succes ne face sa fim mandri de trecutul nostru, dar ne ambitioneaza sa continuam sa ne dezvoltam si pe viitor, beneficiind totodata de sprijinul constant al grupului ING", spune Mihaela Bitu, CEO, ING Bank Romania.
In primul semestru din 2024 s-a remarcat un ritm dublu de crestere a depozitelor atrase prin comparatie cu cresterea portofoliului de credite, pe fondul inflatiei si a ratelor de dobanda relativ ridicate. Aceasta tendinta este normala, avand in vedere asteptarile pietei privind reducerea dobanzii de politica monetara, lucru pe care BNR de altfel l-a realizat in luna iulie (de la 6,75% la 6,5% pe an). Astfel, valoarea depozitelor atrase de la clienti a ajuns la 64,9 miliarde de lei (in crestere cu 19,5% fata de perioada similara din 2023), in timp ce portofoliul creditelor brute a ajuns la 41,1 miliarde de lei (+9% fata de semestrul I al anului 2023).
"Am inceput inca un an cu rezultate imbunatatite in mod semnificativ, ceea ce ne confirma increderea continua pe care clientii nostri o au in noi. Veniturile au crescut cu aproximativ 10% fata de aceeasi perioada a anului precedent, sustinute de o crestere comerciala robusta.
Cu toate ca gestiunea prudenta a riscurilor a fost o prioritate, costul riscului a crescut cu RON 17m an pe an, datorita unei politici de provizionare ce ne confirma in mod continuu calitatea solida a activelor. Profitul inainte de impozitare a inregistrat o usoara scadere pe fondul introducerii taxei pe cifra de afaceri, fara de care am fi aratat de asemenea o crestere", comenteaza Philipp Gamauf, CFO, ING Bank Romania.
Sursa foto: freepik.com