Administratorul Fondului Proprietatea recomanda actionarilor listarea lui pe London Stock Exchange
listarelondon stock exchangepiata secundarafranklin templetonspecialist fund market
Administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom, Sucursala Bucuresti, a recomandat astazi, listarea Fondului pe pe piata Specialist Fund Market ("SFM") a London Stock Exchange ("LSE").
Cei de la Franklin Templeton au si selectat un consortiu de banci de investitii, care are ca rol suportul in listarea secundara pe piata de la Londra.
Jefferies International Limited a fost selectata ca unic consultant financiar din Marea Britanie privind introducerea si admiterea la tranzactionare a actiunilor Fondului (“Actiuni”) pe LSE.
Totodata, alaturi de aceasta BRD Societe Generale si Swiss Capital, sunt alesi drept consultati locali, iar Clifford Chance Badea, consultant juridic al Fondului.
Votul pentru aceasta listare va avea loc la finele lunii viitoare (28 aprilie) in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor.
“Luand in considerare potentialele beneficii cum ar fi largirea bazei de investitori institutionali straini care nu activeaza in acest moment pe piata din Romania, cresterea vizibilitatii Fondului, cresterea acoperirii in rapoartele de analiza independente ale analistilor si potentiala crestere a valorii Fondului, Administratorul Fondului va lucra in vederea finalizarii procesului cat mai curand posibil, in cadrul perioadei indicate mai sus”, se arata in raportul prezentat de administratorul FP.
Cum se va face tranzactionarea
Tranzactionarea de actiuni fungibile intre Londra si Bucuresti va fi realizata prin intermediul Depositary Interests (“DIs”) in Marea Britanie.
„In acest scop, un depozitar inregistrat in Marea Britanie va face legatura intre piata de la Londra si cea de la Bucuresti prin detinerea de Actiuni prin intermediul unui custode (cu sediul in Bucuresti) via Clearstream (sistem de compensare si decontare conectat la Depozitarul Central din Bucuresti) si emiterea de DIs in Londra”, se mai arata in raport.
Totodata, listarea poate fi realizata si prin intermediul Global Depository Receipts (“GDR”), dar reglementarile curente locale din Romania restrictioneaza emiterea de GDR-uri doar pentru listarile initiale.
Pentru ca Fondul sa poata emite astfel de GDR-uri, reglementarile in vigoare ar trebui modificate sau reglementatorul local, ASF, ar trebui sa emita o exceptie pentru ca Fondul sa poata emite GDR-uri.
Planul Franklin Templeton arata ca investitorii noi locali si straini vor fi atrasi prin intermediul plasamentelor separate de actiuni facilitate de catre actionarii existenti prin intermediul plasamentelor accelerate si/sau a tranzactiilor individuale de pe piata regular (deschisa).
Acest lucru va fi facut concomitent sau dupa listarea la Londra.
Motive pentru listarea pe piata secundara LSE
Principalul motiv pentru listarea pe Londos Stock Exchange, tine de faptul ca aceasta piata are o istorie indelungata in ceea ce priveste suportul si dezvoltarea pietelor de capital emergente. Totodata LSE ofera un fond substantial de institutii dedicate, cu peste 100 miliarde de dolari in administrare, focusate pe investitiile in fonduri inchise si trusturi de investitii.
„Considerand acoperirea globala din partea investitorilor si pozitionarea neutra, o listare la LSE este complementara in totalitate cu listarea curenta a Fondului la Bursa de Valori din Bucuresti”, mai motiveaza reprezentantii administratorului FP
LSE ofera platforma ideala de promovare a Fondului si a Romaniei unei baze de investitori globale, cu o intelegere profunda a pietelor internationale si a regiunii CEE, cu peste 150 de companii din CEE/CIS/Rusia listate la Londra si mai multe companii din CEE in cautare de finantare pe LSE.
Baza de investitori institutionali straini care nu sunt activi in prezent in Romania ar urma sa se largeasca odata cu listarea pe LSE. Din acest motiv, Fondul si companiile romanesti ar putea avea forte multe beneficii
Mai mult, listarea la LSE va extinde diseminarea de informatii in legatura cu Fondul si companiile din portofoliu catre un cerc mai larg de publicatii financiare si furnizori de informatii.
Tinand cont de faptul ca Fondul va fi unul dintre cele mai mari fonduri inchise listate la Londra, va fi foarte vizibil unei audiente globale de investitori;
Alte avantaje pentru Fond
„Fondul ar beneficia de o cresterea semnificativa a acoperirii in cadrul rapoartelor de analiza independente ale broker-ilor care, in schimb, vor promova Romania printre clientii internationali care vor dobandi o mai buna intelegere asupra companiilor nelistate din portofoliul Fondului, in special inaintea listarii lor – 2.508 de analisti acopera companiile internationale listate la LSE si, in medie, 14 analisti acopera fiecare companie”, se mai arata in raport.
Daca se va face aceasta listare, ea ar trebui sa creeze interes suplimentar fata de companiile din portofoliu listate la Bursa de Valori din Bucuresti, fapt care ar genera, in schimb, o crestere a lichiditatii zilnice si, drept urmare, venituri suplimentare si taxe de tranzactionare pentru brokerii locali, BVB si ASF.
Listarea la bursa londoneza poate fi realizata simplu, fara necesitatea schimbarii structurii, politicii de investitii sau a guvernantei corporative a Fondului pentru a-l face eligibil unei listari la Londra.