Adevarul dureros al creditarii: robii propriiilor aspiratii, nu ai bancilor
efort creditcredite imobiliareisarescu
Cu prilejul prezentarii Raportuluii asupra Stabilitatii Financiare, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a reiterat lectia dura a creditarii.
Guvernatorul a explicat ca oamenii care si-au facut case nu au devenit
robii bancilor, ci ai propriiilor aspiratii.
Isarescu a amintit ca, in anii '50, o casa se realiza dupa un efort de 20-30 de ani si, in vremea respectiva, se spune ca "unii au devenit robii caselor". Conform guvernatorului, expresia este mai potrivita fata de cea de acum, cand se vorbeste despre "robii bancilor".
"Nu au vrut sa astepte 20-30 de ani, ci sa aiba o casa de la inceput. A-ti cumpara o casa, a porni inca din tinerete cu o casa, eventual si mobilata, este un lucru extrem de serios", a declarat guvernatorul.
Tocmai de aceea, Banca Nationala a Romaniei vrea o dezbatere la fel de serioasa despre creditul ipotecar, "nu o discutie de tipul alba - neagra: Banca Nationala descurajeaza creditul sau omoara creditul".
Isarescu a explicat ca BNR incearca gasirea unei formule de echilibru, a dozajului optim intre aspiratia pozitiva dintr-o societate si efortul urias de a cumpara o casa, efort pe care il face atat debitorul, cat si creditorul prin riscurile pe care si le asuma.
Potrivit guvernatorului, echilibrul trebuie sa apara pe toate planurile.
"Pe plan legal, legile sa fie bine construite, riscurile sa fie bine administrate, dar si pe plan personal, prin cultura, prin educatie", a precizat Isarescu.