Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ultimii ani au fost de foc pentru bancile din Statele Unite ale Americii si intreaga lume. Mai intai, s-au confruntat cu pierderile cauzate de criza din 2008, fiind apoi criticate de clienti si autoritati. Pe de alta parte, unele au ramas la fel de profitabile (si profitoare), platind angajatilor bonusuri salariale enorme.
Bancile au primit bailout-uri de trilioane de dolari si au fost in mod constant implicate in procese. Imaginea conturata in fata opiniei publice a devenit una a unui "mamut" condus de ingineri financiari.
Nu putem trai nici cu ele, nici fara ele. Despre banci este vorba. Acestea reprezinta atat lipitorile capitalismului, cat si coloana sa vertebrala. Oricine a contractat un credit stie sau trebuie sa se astepte la neplacerile cauzate de institutiile bancare. Iata cinci banci si povestile lor picante.
| Morgan Stanley |
O institutie controversata. In istoria sa, banca a vehiculat o serie intreaga de fraude, dezinformari si minciuni. Potrivit businesspundit.com, Morgan Stanley a trecut de la frauda cu titluri de valoare la activitati si mai dubioase.
Morgan Stanley si-a pierdut o parte din birouri in urma atentatului terorist din 11 septembrie 2001. Mai tarziu, cand clientii au venit sa solicite documentele corelate cazurilor lor, Morgan Stanley a spus ca toate acestea au fost mistuite odata cu turnurile gemene World Trade Center.
Totul a reprezentat insa o perdea de fum. Bancherii Morgan Stanley s-au folosit de tragedia de la 11 septembrie 2001 pentru a castiga in mod arbitrar procese si a eluda legile.
Pana la urma, neconcordantele au fost descoperite de Autoritatea de Reglementare a Industriei Financiare si Morgan Stanley a platit despagubiri de 12 milioane de dolari - 4% din veniturile sale totale.
| HSBC |
HSBC este o banca britanica si numele sau provine de la "Hong Kong and Shanghai Banking Corporation". Pe masura ce criza ipotecilor subprime crestea ca un abces dureros in economia americana, HSBC a decis sa profite.
In 2002, HSBC a achizitionat Household Finance Corporation si a devenit al doilea creditor pe linie de ipoteci subprime din SUA. Banca a incurajat cu bratele deschise asemenea imprumuturi paguboase, adevarate "junk"-uri, care au cauzat una din cele mai aprige crize din istoria recenta a omenirii.
De asemenea, sustin sursele citate, aceasta a practicat dobanzi mai mari in cazul persoanelor de culoare, decat in cazul albilor, chiar daca acestia aveau acelasi background financiar.
Cand criza a lovit ca un tren, HSBC a apelat fara retinere la imprumuturile guvernamentale si a platit bonusuri totale de 1,6 milioane de dolari unui numar de 200 de angajati.
Dincolo de neglijenta si discriminare, HSBC are un istoric lung de inginerii economice, menite sa protejeze fondurile bogatasilor autocrati. Unul din aceste conturi este cel al presedintelui Obiang din Guineea Ecuadoriala, care face bani din petrol si practica unul din cele mai represive regimuri din lume.
| Bank of America |
Cea mai recenta nemultumire legata de Bank of America este legata de taxa lunara de 5 dolari pe care a introdus-o pentru utilizarea cardurilor de debit. Dupa ce s-a confruntat cu un val de manie din partea clientilor, BoA a renuntat la birul mentionat.
Bancile au nevoie de bani, pentru a-si acoperi costurile, dar "taxa aceasta era inoportuna", spun cei de la businesspundit. Bank of America are 57 milioane de clienti. Nu toti folosesc debit card-urile in mod constant si unii chiar nu detin un asemenea card, dar sa presupunem ca ar avea (taxa nu se aplica, daca acest card nu era folosit o luna).
Bank of America ar fi obtinut 60 de dolari pe an de la fiecare client, cam 3 miliarde de dolari in total. Venitul total al BoA este de 43 de ori mai mare si in ultimul deceniu a cheltuit multi bani pentru achizitii.
Totodata, Bank of America a fost unul din principalii creditori de ipoteci subprime, contribuind la declansarea crizei financiare. Au luat aceste ipoteci, le-au imbracat frumos si le-au vandut AIG-ului.
Acesti ingineri financiari "s-au asigurat" ca bula imobiliara se va sparge asupra intregii economii. Activitatile lor au condus la prabusirea unor intregi sectoare, care nu aveau legatura cu imobiliarele, dar erau asigurate prin titluri de valoare garantate la randul lor prin ipoteci.
| Citigroup |
Cel mai recent scandal in care a fost implicata banca Citigroup presupune un scenariu cu discriminare sexuala. Debrahlee Lorenzana (foto) a fost data afara de manageri deoarece a refuzat sa se imbrace mai decent la locul de munca.
Cand Lorenzana a spus ca hainele ei nu difera de cele ale altor femei, sefii i-au zis ca este prea provocatoare si le distrage atentia de la activitatile zilnice. In loc sa se comporte ca niste colegi profesionisti, au concediat-o.
Din cauza a doua scandaluri-monstru - cazurile Enron si Worldcom - Citigroup a fost nevoita sa achite amenzi si despagubiri de miliarde de dolari, fiind acuzata de falsificarea unor documente.
De asemenea, a existat si un "raport toxic", in care analistul-sef al Citigroup a confirmat tot ce imputau tinerii protestatari din cadrul demersului Occupy Wall Street - averea e detinuta de 1% dintre cetateni, cei din clasa medie intampina greutati in majorarea veniturilor si Citi ar trebui sa se concentreze pe investitii in sectoarele in care cei 1% isi vor cheltui banii.
In 2008, Citigroup a renuntat la manipularile financiare de proportii, preferand sa "fure bani direct din conturile clientilor", scrie businesspundit.com.
Dupa ce a primit zeci de miliarde de dolari sub forma de ajutoare de la stat, bancherii si-au facut un cadou: 700 de angajati au primit bonusuri de peste 1 milion de dolari. Mass - media au relatat si povestea unui indonezian cu datorii, care ar fi fost ucis de recuperatorii de creante ai Citibank.
| Goldman Sachs |
In cazul Goldman Sachs, Omul-Negru este Marea Recesiune. Bancherii sunt asemuiti unor "Hitleri" care au creat "Apocalipsa Financiara": o minciuna atat de bine legata, incat nimeni nu are curaj sa o puna la indoiala.
Goldman Sachs a transformat visul american in altceva: de la dorinta de a munci pentru mai multi bani, acesta s-a transformat in dorinta de a obtine foloase fara niciun efort, prin cele mai indoielnice metode.
(via | businesspundit.com)
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"