Succesul financiar personal este de cele mai multe ori strans legat de deciziile pe care le luam atunci cand facem cheltuieli. Pentru a avea o buna educatie financiara trebuie sa intelegi pentru inceput cum sa iti monitorizezi cheltuielile si care sunt cele mai bune metode prin intermediul carora sa faci economii. Planificarea financiara este, de asemenea, extrem de importanta in viata fiecaruia dintre noi. Indiferent de nivelul tau de educatie financiara, gasesti in randurile urmatoare trei sfaturi financiare de care sa tii cont atunci cand iti gestionezi finantele.
Indiferent de nivelul venitului pe care il ai, in fiecare luna este recomandat sa economisesti un anumit procent din el. Astfel, prima tranzactie pe care o faci in ziua de salariu ar trebui sa fie catre tine, catre un cont de economii. Primul pas pe care ar trebui sa il faci in aceasta directie este acela al construirii unui plan de economisire. Pentru a afla insa cat poti economisi din veniturile lunare pe care le ai, trebuie sa fii constient mai intai de cheltuielile lunare pe care le ai. Intr-un final, bugetul ar trebui sa te ajute in misiunea de a iti da seama cat poti economisi in fiecare luna si ce cheltuieli poti reduce sau chiar elimina complet.
Una dintre cele mai interesante metode de economisire este regula 50 - 30 - 20. Astfel, in mod ideal, cel mult jumatate din bugetul tau lunar ar trebui sa fie alocat pentru platile fixe precum chiria, intretinerea, abonamentul de telefon si internet sau utilitatile. Apoi, 30% din venituri ar trebui sa mearga in directia costurilor flexibile, adica acele sume pe care le aloci pentru mancare, imbracaminte, distractie si asa mai departe. In cele din urma, este recomandat ca un procent de 20% din venitul lunar sa mearga intotdeauna catre un cont de economii.
Nu este nimic rau in a iti dori o vacanta exotica la final de an sau ultimul telefon aparut pe piata. Nu poti avea insa toate aceste lucruri daca veniturile tale nu sunt suficient de mari. Evident, poti apela la diverse variante pentru a plati in rate sau pentru a accesa credite de nevoi personale, insa gandeste-te de doua ori inainte de a face un astfel de pas. Chiar ai nevoie de acel ultim telefon aparut pe piata?! Cel mai probabil raspunsul va fi negativ!
Potrivit specialistilor, punerea la punct a unui buget personal poate reprezenta cel mai important instrument care te va ajuta sa iti gestionezi eficient veniturile si cheltuielile. In cele mai multe cazuri, stim in fiecare luna care sunt veniturile pe care ne putem baza. De asemenea, stim si care sunt platile recurente pe care trebuie sa le facem. Stiind toate aceste cifre inca de la bun inceput poti avea o imagine de ansamblu asupra finantelor tale. Acest lucru te va ajuta foarte mult si in cazul in care esti luat prin surprindere de anumite cheltuieli pe care nu le-ai anticipat.
Ultimele NOUTATI
Ghidul soferului pregatit. Cum sa iti repari singur un furtun de radiatoare spart: pasi simpli pentru reparatii urgente
Avertismentul unui mare economist pentru romani, in 2025: 40 de lei tichetul de masa nu mai e suficient pentru angajati, puterea de cumparare scade
Partenerii nostri
Ce responsabilitati are un responsabil cu egalitatea de sanse si tratament, in cadrul unei companii?
Raportarea locurilor de munca vacante - PROCEDURA
Premierul Marcel Ciolacu: salariu minim brut de 4.050 lei, incepand cu 1 ianuarie 2025
Cum se declara veniturile obtinute de persoane fizice din tranzactii comerciale/postari pe internet
Cesiunea de creanta explicata pentru contabili: Aspecte legale si exemplu practic
Te-ar putea interesa si