3 din 10 romani fug de banci! Nu au nici macar un card si un cont bancar
cont bancarbanci
Transferurile bancare si aplicatiile financiare au devenit norme cotidiene, este surprinzator sa descoperim ca aproape 30% dintre romani nu detin nici macar un cont bancar. Fenomenul este alarmant, mai ales ca afecteaza in mod direct incluziunea financiara, dar si pe cea sociala. In spatele acestui refuz se afla o serie de motive complexe, ce variaza de la neincrederea in sistemul bancar, pana la lipsa informatiilor despre drepturile financiare de baza.
Potrivit datelor prezentate de Gabriela Folcut, director executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), aproximativ 29% dintre adultii din Romania nu detin un cont bancar. Profilul cel mai comun al acestor persoane este clar conturat: oameni cu un nivel scazut de educatie, venituri reduse si, in general, varstnici de peste 65 de ani. In zonele rurale, fenomenul este si mai accentuat - doar aproximativ 60% dintre locuitori detin un cont, in timp ce in mediul urban procentul depaseste 80%.
Aceasta categorie de populatie este adesea exclusa si de la alte forme de participare sociala si economica. Nu este o coincidenta ca Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste riscul de saracie si excluziune sociala, cu un procent de 32%, fata de media UE de 21,6%. Lipsa unui cont bancar devine, astfel, nu doar un semn de izolare financiara, ci si de vulnerabilitate generalizata.
De ce evita romanii bancile?
Motivatiile sunt variate si adesea reflecta mai degraba perceptii gresite decat realitati economice. Unii oameni pur si simplu nu considera contul bancar util, in special cei care opereaza exclusiv cu numerar, fie din obisnuinta, fie din lipsa de alternative. Conform datelor ARB:
-
37% dintre respondenti spun ca nu isi permit un cont bancar, invocand venituri prea mici.
-
38% afirma ca primesc bani in numerar sau prefera sa faca toate platile cash.
-
18% se tem ca veniturile lor ar putea fi urmarite sau poprite.
-
7% considera ca un cont bancar nu le este necesar.
Este important de mentionat ca unul dintre motivele frecvent invocate, respectiv costurile de administrare, nu mai este de actualitate. Legea 406/2023 prevede posibilitatea deschiderii unui cont de plati de baza gratuit pentru persoanele vulnerabile, un drept existent inca din 2017, dar care a fost putin promovat si si mai putin inteles de publicul larg. Lipsa informarii corecte contribuie, astfel, la perpetuarea miturilor privind costurile bancare „ascunse” sau imposibilitatea de a accesa serviciile bancare fara comisioane.
Teama de popriri este un alt factor important. Multi romani care lucreaza „la negru” sau care au datorii vechi se tem ca orice suma intrata intr-un cont bancar ar putea fi automat executata. De aici vine tendinta de a ramane complet in afara sistemului bancar — o alegere care, pe termen lung, inseamna o bariera in calea dezvoltarii personale si economice.
Sursa foto: freepik.com