Scrisorile sale anuale catre investitori reprezinta intotdeauna adevarate pilde. Totusi, multe alte afirmatii de pus in rama (sau de pus la rana) din partea lui Buffett survin din emisiuni tv, editoriale, interviuri si uneori, din vorba in vorba. Oracolul din Omaha este un veteran al lumii afacerilor, dar mintea sa a ramas la fel de agila ca la 20 de ani.
Fii stapan pe ceea ce stii.
“Pentru a investi cu succes, nu trebuie sa cunosti teoriile complicate despre afaceri. De fapt, ar fi mai bine sa le ignori. Desigur, acest lucru nu va fi pe placul scolilor de business, ale caror cursuri sunt dominate de teorie. In viziunea noastra, studentii la Economie trebuie sa invete doua discipline - “Cum sa iti valorifici afacerea” si “Cum sa abordezi preturile pietei”.
Cel mai bun moment in care poti cumpara o companie este atunci cand aceasta intampina probleme.
“Cel mai bun lucru care ni se intampla este atunci cand o companie mare se afla la ananghie. Vrem sa le cumparam cand sunt vulnerabile”.
Nu cumpara actiunile unei companii, tinand cont doar de faptul ca toata lumea le evita.
“O actiune nu reprezinta o achizitie inteligenta, doar pentru ca este nepopulara; o abordare contrara este la fel de stupida ca una “de turma”. Trebuie sa gandim, nu sa ghicim. Din nefericire, observatia lui Bertrand Russell privind viata in general se aplica si in lumea financiara: Cei mai multi barbati prefera sa moara, decat sa gandeasca. Si cei mai multi mor”.
Actiunile si-au revenit mereu in urma crizelor.
“Pe termen lung, piata bursiera poate oferi vesti bune. In secolul 20, SUA au indurat doua razboaie mondiale si alte conflicte traumatizante si costisitoare; Marele Crah; cateva recesiuni si panici financiare; socuri pe piata petrolului; o epidemie de gripa; demisia unui presedinte compromis (Nixon). Si totusi, Dow a crescut de la 66 la 11.497”.
Nu te lasa pacalit de efectul Cenusaresei, sentimentul generat de marile reveniri
“Linia care separa investitiile de speculatii, care nu este niciodata clara, devine tot mai disipata, atunci cand jucatorii de pe piata savureaza victoriile recente. Nimic nu ameteste ratiunea mai mult decat ideea banilor obtinuti fara efort. Dupa o experienta dureroasa, oamenii sensibili revin la atitudinea de Cenusareasa. Ei stiu ca sarbatorile sunt supraestimate - si totusi continua sa speculeze pe urma companiilor cu bani la ciorap - in final, vor aduce caleasca-dovleac si un soricel. Ei nu vor sa piarda niciun minut din balul festiv. Asadar, participantii planuiesc sa mearga acasa cu cateva secunde inainte de miezul noptii. Aici exista o problema. Ei danseaza intr-o sala in care ceasul nu are maini”.
Nu trebuie sa fii un geniu, ca sa investesti intelept.
“Nu trebuie sa fii un savant. Investitiile nu reprezinta un joc, unde un tip cu un coeficient de inteligenta de 160 il invinge pe cel mai modest la minte”.
Fii mereu “lichid”.
“V-am rugat mereu, atat agentiile de rating, cat si subsemnatul - sa administrati Berkshire avand la indemana cat mai multi bani. Nu vrem sa contam pe bunavointa strainilor, pentru a razbi pana maine. Cand sunt obligat sa aleg, nu dau o noapte de somn pe un sac de bani”.
Gandeste pe termen lung.
“Scopul tau in calitate de investitor este acela de a cumpara o companie de viitor (pe cinci, zece, douazeci de ani). De-a lungul vremii, o sa gasesti doar cateva companii care intrunesc aceste standarde - astfel incat, cand sesizezi una care se califica, ar trebui sa cumperi mai multe actiuni. Trebuie sa rezisti tentatiei de a ignora regulile: Daca nu doresti sa detii actiunile unei companii timp de zece ani, n-o sa le poti detine nici macar zece minute. Alcatuieste un portofoliu de companii cu venituri in crestere in ultimii ani”.
Pentru totdeauna reprezinta un orizont optim de asteptare.
“Cand detinem afaceri bune, cea mai buna perioada pe care o avem in minte este “pentru totdeauna”.
Cumpara companii care pot fi administrate de idioti.
“Incerc sa cumpara actiuni ale unor companii atat de minunate, incat si un idiot le-ar putea conduce. Mai devreme sau mai tarziu, un idiot va ajunge sa le conduca...”.
Fii lacom, cand altii se tem.
“Investitorii ar trebui sa stie ca nerabdarea si cheltuielile reprezinta cei mai mari dusmani ai lor. Fii lacom, cand altii se tem, profita de ocazie”.
Cumpararea unei actiuni nu tine doar de pretul acesteia.
“Este mult mai bine sa cumperi o companie extraordinara, la un pret corect, decat o companie corecta la un pret extraordinar”.
Nu trebuie sa actionezi de fiecare data cand sesizezi o oportunitate.
“Piata bursiera este un joc fara castigatori. Nu trebuie sa te lasi sedus de orice oportunitate - poti astepta o calmare a situatiei. Cand esti investitor, “fanii” tai te vor incuraja de pe margine “sa actionezi”.
Ignora politica si macroeconomia, atunci cand alegi actiunile unei companii.
“Vom continua sa ignoram estimarile politice si economice, o distractie scumpa pentru investitori si antreprenori. In urma cu 30 de ani, nimeni nu ar fi sesizat extinderea Razboiului din Vietnam, controlul asupra veniturilor si preturilor, doua socuri “petroliere”, demisia unui presedinte, dizolvarea Uniunii Sovietice, o scadere a Dow la 508 puncte sau fluctuatia randamentelor la bonduri intre 2,8% si 17,4%. Totusi, aceste incidente nu au afectat principiile investitionale ale lui Ben Graham.
Cu cat tranzactionezi mai multe actiuni, cu atat obtii performante mai scazute.
“In urma cu multi ani, Sir Isaac Newton ne-a oferit cele trei legi ale miscarii. Dar talentul sau nu s-a extins in zona investitiilor: a pierdut multi bani in urma Bulei Financiare din Marea Sudului, spunand apoi ca poate calcula miscarea stelelor, dar nu si nebunia oamenilor. Daca n-ar fi fost traumatizat de pierderea sa, Sir Isaac ar fi formulat o a patra lege a miscarii: Pentru investitori, profiturile scad pe masura ce mobilitatea creste”.
Pretul si valoarea nu sunt similare.
“In urma cu multi ani, Ben Graham m-a invatat ca “pretul e ceea ce platesti, valoarea e ceea ce primesti”. Fie ca vorbim despre sosete sau actiuni, imi place sa cumpar marfa de calitate, atunci cand are un pret redus”.
Lucrurile rele nu se vad pe vremuri bune.
“Afli cine inoata fara haine doar dupa ce trece valul”.
Nu exista puncte bonus pentru investitiile complicate.
“Investitiile noastre sunt in continuare putine si simple: cea mai buna idee de investitii poate fi rezumata intr-un paragraf scurt. Ne plac entitatile competitive, conduse de oameni inteligenti. Cand aceste atributii exista si cand putem face achizitii la preturi bune, nu avem cum sa gresim (o provocare pe care o “dovedim” intotdeauna). “Investitorii ar trebui sa stie ca nu iau note mai bune, daca investesc prin scheme complicate. Gradul de dificultate nu conteaza. Daca ai dreptate in privinta unui business, a carei valoare depinde de un singur factor, usor de inteles si de implementat, rezultatul va fi acelasi ca in cazul unei investitii strategice, amanuntite, complicate”.
Un antreprenor bun este un investitor bun.
“Sunt un investitor mai bun, deoarece sunt un afacerist si sunt un afacerist mai bun, deoarece nu sunt investitor”.
Taxele prea mari nu reprezinta un obstacol in calea incheierii unei tranzactii financiare.
“Sa spunem ca un investitor pe care il admiri vine la tine cu o idee investitionala. “Am o idee buna”, iti va spune el entuziasmat. “Cred ca trebuie sa mi te alaturi”. Ce raspuns i-ai oferi? “Ei bine, depinde de taxele pe care le percepi asupra castigului pe care crezi ca o sa-l facem. Daca acestea sunt prea mari, as prefera sa-mi tin banii in conturi”. Un asemenea raspuns este posibil doar in filmele SF”.
Companiile care nu se transforma reprezinta cele mai bune investitii.
“Noi profitam de lipsa schimbarii. In cazul producatorul de guma de mestecat Wrigley, m-a atras aceasta lipsa a schimbarii. Nu cred ca va fi afectata de internet. Acestea sunt afacerile care imi plac.”
Cel mai important lucru.
“Regula numarul 1: Sa nu pierzi niciodata bani; regula numarul 2: Sa nu uiti regula numarul 1”.
Timpul va dicta lucrurile.
“Timpul este prietenul afacerilor exceptionale, inamicul mediocritatii”.
BONUS: Un sfat despre Wall Street
“Wall Street-ul este singurul loc in care oamenii merg cu un Rolls-Royce, primind sfaturi de la unii care se deplaseaza cu metroul”. (via business insider.com)