2021 incepe cu pandemia burselor: Wall Street, luata cu asalt de fenomenul GameStop
game stopwall street
Daca in 2020 ne-am confruntat cu debutul pandemiei de coronavirus, noul an incepe intr-o maniera la fel de spectaculoasa, insa pentru pietele bursiere. Wall Street s-a cutremurat din temelii zilele acestea, iar fenomenul care sta la baza seismului ar putea fi inceputul unei ''revolutii'' economice.
Daca nu sunteti pasionat de jocuri video, probabil ca nu ati auzit de magazinele GameStop. Daca va intereseaza, insa, economia si listarea la bursa, actiunile companiei au crescut spectaculos zilele acestea, dand fiori reci batranilor lupi de pe Wall Street.
Ce se intampla?
De la 1 ianuarie, actiunile companiei au crescut cu 1.700%.
De unde cresterea spectaculoasa?
Sistemul a batut sitemul. Actiunile grupului erau printre cele mai vizate pe Wall Street pentru short selling, sau vanzarea in lipsa.
Marile fonduri de investitii obisnuiesc sa practice aceasta strategie. Ea consta in practica unui investitor de a imprumuta o actiune, pe care o vinde de obicei la un pret ridicat si asteapta apoi caderea cotatiei, pentru a o cumpara apoi mai ieftin, inainte de a o returna. Astfel, el incaseaza diferenta dintre pretul cu care a vandut actiunea si cel cu care a cumparat-o.
Efectul scontat a fost invers.
Investitorii profesionisti pariau pe caderea actiunilor Gamestop, dar investitorii particulari, coordonandu-se pe retelele sociale, au mizat pe crestere si au cumparat masiv actiuni pentru a le creste pretul.
Presa americana vorbeste, si poate ca, acolo ''la sursa'' isi permite sa emita opinii destul de avizate, ca fenomenul GameStop e abia la inceput si ca este vorba despre o rebeliune impotriva sistemului, pe modelul monedelor digitale.
Daca este asa, traim momentul in care batranilor lupi de pe Wall Street li se spune ca e e cazul sa plece acasa.
”Cred ca oamenii vor tot mai mult sa aiba influenta asupra fiecarui aspect al vietii lor, inclusiv asupra banilor. Vor sa investeasca, iar accesul la cunoastere, la informatii, la tehnologia necesara pentru procesarea datelor, s-a democratizat semnificativ”, sustine Alexis Ohanian, cofondator Reddit, site-ul care gazduieste forumul WallStreetBets, epicentrul cutremurului de pe Wall Street.
”Arunca pariuri pe piata intr-o maniera care afecteaza deznodamantul. Accesul – care e un element vital- este usor, gratis, la indemana, practic e un joc pe telefon. Intra rapid, participa si incep sa se foloseasca de parghii sofisticate, prin care pot exploata asimetria fondurilor. Sunt multi, cu bani putini, dar forteaza mana alora mari”, e de parere Jaime Rogozinski, fondator WallStreetBets.
In fata acestei aprecieri bruste, fondurile care pariasera pe caderea actiunilor GME s-au vazut nevoite sa rascumpere actiunile pentru a-si limita pierderile, provocand un "short squeeze" (sau "lichidare fortata"), o actiune care a generat o noua crestere a cotatiei.
Miscarea a generat alte zile de cresteri consecutive ale pretului actiunilor, in timp ce Vanzatorii de pozitii ”short” (care mizeaza pe scaderea unei actiuni) au acumulat luna aceasta pierderi estimate la aproape 71 de miliarde de dolari din pozitiile ”short” pe companiile americane, potrivit unei estimari de joi a firmei de analiza financiara Ortex, preluata de Reuters.
Un impuls important al demonstratiei de forta a GameStop a venit si de la Elon Musk. Pe 26 ianuarie, fondatorul Tesla, Elon Musk, a postat pe Twitter „gamestonk", joc de cuvinte format din GameStop si stonk, un slang pentru cuvantul stocks (actiuni).
In urma postarii, actiunile GME au inregistrat un raliu de 92%, urcand de la 76,8 dolari la 148 de dolari pe unitate.
Lantul de magazine GameStop, cu o istorie de 37 de ani, opereaza circa 6.500 de magazine in SUA, Canada, Australia, Noua Zeelanda si Europa.
In urma cu un an, o actiune se tranzactiona cu 4 dolari. Acum, ea costa peste 340 de dolari.
''Niste “neica nimeni” au sansa sa intre in actiune si sa inchida gura marilor companii''
”De aici si scandalul. Wall Street a sfasiat dintotdeauna America, dar acum niste “neica nimeni” au sansa sa intre in actiune si sa inchida gura marilor companii”. - Jordan Belfort - fost agent de bursa americana.
Joi, dupa ce conditiile de piata nebunesti au determinat unele platforme de tranzactionare, cum ar fi Robinhood, sa restrictioneze achizitiile, actiunile au scazut.
Unii comercianti au postat comentarii in care isi exprima furia cu privire la perspectiva pierderilor, in timp ce incercau sa ramana uniti cu restul comunitatii, pentru a evita vanzarea si un colaps brusc al pretului.
Iar vineri, actiunile GameStop au crescut din nou, urcand cu 68% la 325 dolari bucata, chiar daca piata a scazut in general.
Unii oficiali americani isi fac griji ca acest fenomen ar putea pune in pericol restul economiei.
Senatoarea Elizabeth Warren, o voce proeminenta in favoarea unor reguli mai dure, a declarat ca episodul necesita o ancheta o ancheta mai ampla, indicand vina de ambele parti ale bataliei. Potrivit senatoarei, aceasta lupta este un semn de denaturari ale pietei care ar putea pune in pericol restul economiei.