11 prabusiri istorice ale bancilor romanesti
bancifalimentinchisoarecreditbnrconducere
In urma "seismelor" bancare, au ramas multi pagubiti si putini vinovati. Si cum spunea un detinut in "Inchisoarea Ingerilor", nu stiti ca la puscarie toata lumea este nevinovata?
Multe dintre bancile care au sprijinit ascensiunea capitalismului in Romania au murit subit. "Baietii destepti" le-au secatuit, apoi le-au lasat sa moara. Pretul il platim fiecare dintre noi, vrand-nevrand.
Saptamana Financiara a realizat un top 11 al marilor prabusiri bancare din Romania.
CREDIT BANK-Prima banca falimentara, infiintata in '90. BNR i-a interzis sa mai functioneze in 1997, cand a inceput si procedura de lichidare. Falimentul a fost pronuntat in 2000. Prejudiciul s-a situat la 4.000 de miliarde de lei vechi. Cunoscutul interlop Gigi Kent a fost "capul rautatilor" in privinta falimentului bancii pe care chiar el a infiintat-o.
BANCA ALBINA-Prejudiciu de 1.200 de miliarde de lei vechi. Dintr-un document al lichidatorului bancii rezulta ca un grup de firme ale actionarului Giovani Giovanardi a primit credite preferentiale. La data "mortii", banca avea restante la credite de 57,8 miliarde de lei vechi si dobanzi "in aer" de 62,6 miliarde. Giovanardi a fost arestat si judecat.
BANCOREX-Nu a dat faliment. Bancorex a fuzionat cu BCR. Se spune ca Bancorex a fost zguduita de cel mai puternic "seism" bancar: pagube la stat de 600 de milioane de dolari si 9.846 miliarde de lei vechi.
BANCA COLUMNA-Banca unor persoane care s-au "pitulat" lejer intr-o cutie postala din Elvetia, sub egida firmei-fantoma Manel Finanz AG. Banca Columna a primit depozite de la FPS/APAPS si CEC, care au depus 64 de miliarde de lei si 10 milioane de dolari, respectiv 35 de miliarde de lei vechi. Banca a dat faliment in 2003.
BANKCOOP-La data falimentului, Bankcoop avea un patrimoniu net negativ de 1.650 miliarde de lei vechi. BNR a pus la dispozitia FGDSB peste 2.000 de miliarde pentru a-i despagubi pe cei 600.000 de clienti ai bancii.
BIR-Falimentul Bancii Internationale a Religiilor este legat de numele actualului "detinut" Dinel Nutu (fost Dinel Staicu).
BANCA DACIA FELIX-Prima banca privata de dupa revolutie, infiintata in '91 la Cluj-Napoca. Personajele principale in acest caz au fost fondatorul Sever Muresan si directorul Mircea Horis Hossu. Un tribunal din Constanta i-a obligat pe acestia sa plateasca 100 de milioane de dolari, 16 milioane de lei, 10 milioane de franci elvetieni si echivalentul a 2.770.000 de franci francezi (la valoarea iesirii din circulatie).
BANCA ROMANA DE SCONT-Prejudiciu de 160 de miliarde de lei.
BANCA DE INVESTITII SI DEZVOLTARE-Infiintata in 2000. Banca de Investitii si Dezvoltare nu se dezice de la modelul bancilor din anii '90, ridicate pentru a fi daramate. Cel de-al doilea "copilas bancar" al lui Sorin Ovidiu Vantu l-a avut ca presedinte in CA pe Nicolae Vacaroiu. Afacerea s-a invartit in jurul unui contract de 10,8 miliarde de lei vechi, prezentat de presa.
BANCA TURCO-ROMANA-Infiintata in 1993. Problemele BTR au inceput in 2000, cand BNR a decis sa nu acopere datoriile bancii. BTR a avut pierderi de 1.100 de miliarde de lei vechi, iar obligatiile catre statul roman si furnizori s-au ridicat la 40 de milioane de dolari. "Mastermindul" tunului de 120 de milioane de dolari a fost Kamuran Coturk (ex-presedinte al Bayndir Holding).
NOVA BANK-Dupa un an de functionare in regim de decontare speciala, BNR i-a suspendat, in august 2006, licenta de functionare. In acel an, Nova Bank avea pierderi de 13,8 milioane de lei si active de 29,1 milioane de lei. In jurul bancii s-au tesut diverse povesti de conspiratie. Presedintele Nova Bank era fostul ofiter rus KGB Anatoli Patron. La conducerea bancii s-au aflat si spioni rusi, respectiv fosti securisti romani cu dosare.