Nu vor fi falimente in sistemul bancar din Romania, in 2010, chiar daca gradul de neperformanta financiara al bancilor comerciale a crescut, a declarat, miercuri, directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.
Acesta a apreciat ca riscul cel mai mare pentru bancile comerciale este reprezentat de creditele neperformante acordate clientilor din sistemul bugetar, pe fondul efectelor crizei financiare.
Cand au fost acordate creditele, acesti clienti erau considerati cei cu cele mai sigure venituri si erau cautati, dar acum ei prezinta cel mai mare risc, din cauza reducerilor salariale si de posturi in institutiile publice.
O problema o vor reprezenta cei 150.000 de angajati bugetari care sunt disponibilizati si care au credite la banci si al caror risc de nerambursare a datoriilor este foarte mare, considera Cinteza.
Directorul din BNR a precizat ca au fost facute teste de stress la nivelul sistemului, pentru anticiparea reactiilor in situatii de risc.
'Testul de stress arata ca cea mai mare suma ce priveste deprecierea garantiilor provine din deprecierea garantiilor. Grosul cerintei de capital ce rezulta din test stress provine din deprecierea colateralului adus in garantie', a explicat Cinteza.
Nicolae Cinteza a avertizat ca 'primele 6 luni din 2010 vor fi hotaratoate pentru sistemul bancar romanesc'.
Acesta considera ca situatia adecvarii cerintelor de capital este foarte buna pentru bancile romanesti, iar bancile au simtit pericolul si au luat masuri.
Provizioanele la nivelul sistemului bancar din Romania ajunsesera la 12,967 milioane lei, la 30 septembrie, fata de 3,642 milioane lei, la 31 decembrie 2007, a aratat Nicolae Cinteza, intr-un seminar financiar-bancar.
Provizioanele sunt sumele pentru acoperirea riscurilor, pe care bancile comerciale sunt obligate sa le constituie potrivit normelor Bancii Nationale.
Cinteza a precizat ca neperformanta bancilor se accentueaza, ceea ce a determinat o dublare a provizioanelor, de la 6,065 milioane lei, la 9 luni din 2008, pana la 12,967 milioane lei, la 30 septembrie 2009.
'Cu toate acestea gradul de solvabilitate a ramas foarte bun, de 13,7 la suta, datorita politicii prudente a Bancii Nationale', a spus Cinteza.
88 la suta din cerinta de capital la nivelul sistemului bancar romanesc este determinata de riscul de credit, 11 la suta de riscul operational si 1 la suta din riscul de neplata, potrivit datelor Bancii Centrale.
Primele cinci banci straine din Romania concentreaza active de 175,2 miliarde lei, credite de 126,2 miliarde lei, capitaluri proprii de 13,2 miliarde lei si depozite de 112,2 miliarde lei.
Nicolae Cinteza a participat la Seminar financiar-bancar EU Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor.
Sursa
:
Agerpres
Ultimele NOUTATI
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!