Cand va reusi statul sa ramburseze datoriile catre firme in 30 de zile?
finantarefirmeafaceri
Decizia Parlamentului European (PE) de a stabili un termen general de 30 de zile pentru plata datoriilor pe care autoritatile publice din statele membre le au la companii este benefica pentru mediul de afaceri si ar putea da un imbold revenirii economice, in opinia analistilor si consultantilor fiscali.
Conditia este ca reglementarea europeana sa fie aplicata cat mai repede si in Romania si sa includa si penalizarile pe care le-ar putea suferi statul daca nu-si ramburseaza datoriile catre companii in termenul legal.
"Noile reguli trebuie sa asigure ca firmele mici si mijlocii nu vor mai avea probleme financiare din cauza intarzierii platilor din partea autoritatilor publice sau a altor companii, sustinand solvabilitatea si capacitatea de a inova si de a crea locuri de munca", se spune intr-un comunicat al PE.
Reducerea arieratelor pana la eliminare a fost principala solicitare a FMI astfel incat statul sa nu mai actioneze ca un factor de blocaj financiar in economie.
Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank, sustine ca adoptarea acestei directive europene si in Romania in urmatoarele luni ar reprezenta cea mai eficienta masura anticriza si ar da un imbold revenirii economice.
In schimb, daca se va astepta termenul limita, masura va fi tardiva si inutila, deoarece una dintre lectiile cele mai importante invatate de agentii economici in urma crizei este reducerea termenelor de plata agreate intre terti.
Din pacate, directiva PE prevede implementarea noilor prevederi in urmatorii doi ani si experienta ne arata ca Romania se aliniaza greu la legislatia europeana, avand in vedere si deficitul de finantare cu care se confrunta in prezent Trezoreria statului.
Sursa: MEDIAFAX.RO