3 decizii care iti vor schimba dramatic situatia financiara
educatie financiarafinanteviata profesionalasucces financiar
O situatie financiara exceptionala se poate cladi prin doua cai, simple ambele insa complet diferite. Poti fie sa iti faci banii pe cai oneste, fie ca tragi spuza pe turta ta. In ultima situatie, avem de-a face cu o situatie "care-pe-care", un razboi cumplit de inutil si extenuant sub fiecare aspect cu putinta.
Evident, sunt cativa oameni pe care ii cunoastem si noi, profesionisti care si-au strans averi frumoase prin cai departe de onestitate. Interesant este ca surparea unui astfel de imperiu ramane o simpla chestiune de timp.
Odata cu trecerea acestui timp, individul care considera ca banii se fac prin orice mijloace, reuseste sa inteleaga si faptul ca linistea si pacea de care are nevoie pentru un somn odihnitor costa mult, prea mult. Uneori, o avere intreaga isi pierde din valoare in mod complet pentru ca aduce cu sine greutati care ajung sa atarne prea mult.
Pentru cei care au de gand sa isi consolideze situatia financiara pe cai oneste, exista si 3 decizii VITALE pe care trebuie sa le luam in considerare:
1. Intelege faptul ca banii nu sunt murdari daca nu ii murdareste mana care ii apuca. Perceptia este esentiala!
Exista milioane de profesionisti cu adevarat geniali si care nu reusesc sa faca bani. Si exista milioane de oameni care au 5 clase si nu leaga bine doua vorbe, cu averi exceptionale. Diferentele dintre cele doua categorii sunt numeroase. Una este perceptia asupra banilor. Daca in interiorul tau asociezi ideea de bogatie cu cea de lacomie, de inutilitate, de coruptie sau de vinovatie, nu vei face bani niciodata. Cel putin nu cat sa apari in Top 100 Forbes.
2. Stabileste prioritatile potrivite. Nu exista om prea ocupat sa intreprinda anumite actiuni. Pur si simplu are alte prioritati. Este vital sa intelegem ca toti avem 24 de ore la dispozitie, zilnic, 7 zile pe saptamana, 365 de zile de an. Dar si mai interesant este ca unii isi vor ocupa timpul cu activitati care le consuma finantele in timp ce altii isi vor ocupa timpul in mod preponderent cu activitati constructive din punct de vedere financiar.
3. Discuta cu oamenii potriviti si asigura-te ca petreci suficient timp alaturi de cei care au fost acolo unde vrei sa ajungi tu! Anturajul decide cine vei deveni. Este prima regula de aur pe care orice parinte ti-o ofera la inceput de adolescenta. Este si cea mai importanta regula pe care sa iti formezi fundatia pe care sa isi cladesti un adevarat imperiu antreprenorial.
Prosperitatea financiara este o alta materie pe care o poti invata la scoala vietii, asa cum ai invatat geografia si matematica la scoala. Inveti regulile de baza si apoi le aplici, cu mai multa sau mai putina pricepere. In timp, daca ai acces la oameni priceputi, vei obtine rezultatele dorite.
In mod clar, daca primesti sfaturi si lectii din partea unui antreprenor entuziasmat care la varsta de 60 de ani a reusit sa dea faliment pentru a cincea oara la rand cu o idee de afacere parca gandita de un pusti de clasa a 5-a, se prea poate sa fii departe de succesul financiar pe care il cauti.
Cauta iluminare acolo unde exista toate sansele sa o gasesti.
Sa aveti succes in tot ce faceti!
Maria Nicutar
sursa foto: www.e-learningadvice.com
Jurnalist de Legislatia Muncii, Afaceri si HR