Vom avea, sau nu, pasaport de vaccinare in UE?
pasaport verde digitalcomisia europeanapasaport de vaccinare
Liderii europeni se afla in fata unei mari decizii: de a implementa, sau nu, pasaportul de vaccinare in interiorul statelor membre ale Uniunii Europene.
Luni a avut loc o conferinta virtuala la care au luat parte liderii europeni si in cadrul careia s-au discutat teme privind gestionarea pandemiei de coronavirus.
Tot luni, sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anuntat ca va prezenta, in cursul acestei luni, o propunere legislativa privind crearea unui pasaport verde digital.
"In privinta intrebarii despre cum ar putea arata pasaportul verde digital: vom inainta o propunere legislativa in martie", a declarat von der Leyen intr-o conferinta cu parlamentari conservatori germani.
Pasaportul verde starneste intrigi intre statele membre
Pe de-o parte, unii lideri isi doresc introducerea acestui pasaport, care ar relaxa conditiile de calatorie pentru persoanele care fac dovada ca s-au imunizat impotriva infectiei cu noul tip de coronavirus.
In categoria "doritorilor" regasim liderii ai caror tari depind foarte mult de industria turismului. Parte importanta a produsului intern brut din aceste tari vine de la turism, iar pandemia a pus pe butuci acest sector, motiv pentru care se cere crearea unui pasaport verde, de catre aceste state care vor sa isi relanseze industria cat mai redepe.
Austria, Grecia, Italia, Spania si Bulgaria sunt unele dintre tarile cele mai vocale, pro pasaportului verde.
Unele state europene au rezerve privind aceasta initiativa legislativa. Printre ele, si Romania
De teama ca ar putea naste discriminare, in contextul in care campaniile de vaccinare nu sunt foarte dezvoltate, state precum Germania, Franta, Olanda, Belgia si chiar Romania, au o pozitie retinuta vizavi de aceasta masura.
Ramane de vazut care va fi pozitia finala si decizia pe care o va lua blocul comunitar in privinta pasaportului verde, cert este ca, sub o forma sau alta, liderii europeni par decisi sa ofere anumite beneficii sau, mai bine zis, scutiri de la restrictii, acelor persoane care s-au vaccinat sau care demonstreaza printr-un test negativ ca nu sunt infectati cu noul tip de coronavirus.
Spre exemplu, cancelarul austriac Sebastian Kurz a spus, inainte ca sedinta liderilor sa inceapa, ca daca Uniunea nu se poate pune de acord asupra beneficiilor pentru persoanele vaccinate, care au fost testate ori au dobandit imunitate in urma infectiei cu noul coronavirus, atunci Austria si alte state membre care impartasesc aceeasi opinie vor merge mai departe cu astfel de masuri.
De asemenea, el a subliniat ca ''pasapoartele verzi digitale'' sa poata oferi posesorilor acces in restaurante, la evenimente culturale, sportive sau pentru turism, nu doar celor care au fost vaccinati recent anti-COVID-19, ci de asemenea oricui are un test recent COVID-19 negativ.
Foto: freepik.com