Vladimir Putin a semnat documentul: ce le e complet INTERZIS, tuturor rusilor, de astazi
banci rusiasanctiuni rusia
Presedintele rus Vladimir Putin tocmai a semnat un decret care stabileste ca niciun cetatean nu poate transfera in strainatate mai mult de 10.000 de dolari.
Decizia, luata de Vladimir Putin in regim de urgenta, vine ca urmare a sanctiunilor impuse de SUA si Occident bancilor rusesti, dar si dupa ce populatia din Rusia a luat "cu asalt" bancomatele, incercand sa isi scoata banii din conturi.
Ca urmare a faptului ca a decis sa invadeze Ucraina si sa desfasoare acolo un conflict militar tragic, Rusia se confrunta cu sanctiuni economice din partea Statelor Unite si Occidentului.
UE exclude sapte banci rusesti din SWIFT, dar nu si pe cel mai mare creditor al tarii
Inclusiv sistemul bancar rusesc are de suferit de pe urma sanctiunilor. Miercuri, Uniunea Europeana a decis sa excluda sapte banci rusesti din SWIFT, sistemul de mesagerie care permite tranzactii in valoare de trilioane de dolari in intreaga lume.
Institutiile vizate sunt VTB Bank PJSC, Bank Rossiya, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC si VEB.RF. Totusi, pe lista nu se afla cel mai mare creditor al natiunii, Sberbank PJSC, si nici o banca detinuta partial de gigantul rus Gazprom PJSC.
Potrivit lui Sergiu Manea, presedintele executiv al BCR, eliminarea sistemului bancar rusesc din SWIFT este o masura foarte, foarte dura, in urma careia clientii bancilor vizate nu vor mai putea face plati, ci doar vor putea retrage numerar. Practic, bancile scoase din SWIFT nu mai pot face plati.
Cu toate acestea, conform oficialului BCR, este posibil ca bancile rusesti care fac parte din grupuri occidentale care opereaza in Rusia sa fie scutite de sanctiune. Manea a explicat ca o ocolire a sanctiunii printr-o tara intermediara, care sa faca clearingul si decontarea pentru Rusia, este posibila, dar intr-o masura limitata.
De asemenea, tot referitor la sanctiuni, companiile de carduri de plata
Visa si Mastercard au blocat mai multe institutii financiare rusesti din reteaua lor de plati. Visa a precizat ca sanctiunile impuse de autoritatile occidentale o obliga sa suspende accesul la reteaua sa de plati pentru entitatile si cetateni nominalizati direct. SUA au adaugat pe lista neagra companii financiare rusesti, inclusiv banca centrala a tarii si al doilea mare creditor VTB.
Rubla ruseasca se devalorizeaza vazand cu ochii. Aceasta a pierdut aproximativ 25% din valoare, tranzactionandu-se la 104 pentru un dolar, dupa ce anterior a scazut cu pana la 40%.
O alta masura impusa de autoritatile de la Moscova prevede ca exportatorii rusi vor fi obligati sa schimbe in ruble 80% din veniturile lor in valuta obtinute de la 1 ianuarie si sa continue sa mentina un nivel de 80% al lichiditatilor in ruble.