Numarul americanilor care au renuntat la cetatenie in favoarea unei tari straine a atins un maxim istoric in 2020: 6.707, inregistrandu-se astfel o crestere de 237% fata de anul 2019.
O pondere importanta din acest numar e reprezentata de americanii foarte bogati. Cel mai probabil, acestia sunt speriati de planurile Administratiei Biden de impozitare a averilor colosale, motiv pentru care prefera sa renunte la cetatenia americana.
Mai mult decat atat,
noile masuri fiscale si imobiliare propuse de administratia Biden ar putea, daca sunt puse in aplicare, sa accelereze aceasta tendinta. Va aminim ca Administratia condusa de presedintele Joe Biden a propus cresterea impozitelor pentru americanii ce realizeaza venituri ridicate pentru a acoperi costurile planului sau de investitii in infrastructura.
De exemplu, una dintre masurile propuse reprezinta un impozit de 39,6% pe castigurile de capital, aplicabil americanilor care obtin venituri de peste un milion de dolari la care s-ar adauga o contributie de 3,8% pentru sistemul de sanatate. Acestea duc impozitul total la 43,4%, o cifra aproape dubla fata de nivelul din prezent, lucru ce pare sa nu fie pe placul celor mai bogati oameni din SUA.
Castigurile de capital se refera la profitul realizat la vanzarea unui activ, precum actiuni, obligatiuni sau active imobiliare.
Propunerea ar indeplini angajamentul luat de
Joe Biden in campania electorala, cand a promis ca va solicita celor mai bogati americani sa contribuie mai mult la bugetul de stat.
Unii experti considera ca numarul celor ce renunta la cetatenie ar fi, in realitate, mai mare, daca multe ambasade si consulate nu ar fi inchise, din cauza pandemiei. Stim cu totii ca, pentru a renunta la cetatenie, trebuie facute demersuri care implica aceste institutii, iar faptul ca functionarii acestora nu sunt disponibili, sau au un program de lucru foarte redus, impiedica probabil multi oameni sa isi exprime aceasta optiune, cel putin pentru moment.