Va guita din nou porcul romanesc prin Uniunea Europeana?
uniunea europeanabruxelles
Iata ca, desi destul de rar, autoritatile de la Bucuresti mai au si intentii laudabile. Cum este initiativa ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, care alaturi de Radu Roatis, presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a luat in aceste zile drumul Bruxelles-ului, pentru a bate la portile mai-marilor comisari europeni.
Pentru ca, in sfarsit, si-au adus aminte si guvernantii ca Romania nu mai exporta porci vii pe teritoriul Uniunii Europene inca de acum 13 ani! Totul in urma unei decizii din 2003 prin care comertul cu porci proveniti din fermele romanesti a fost interzis pe piata UE, pretextul oficialilor de la Bruxelles fiind ca Romania vaccina porcii impotriva pestei porcine.
Acum, ce-i drept, ultimele cazuri de pesta porcina din Romania s-au inregistrat in anul 2007, in judetul Timis, dar uite ca de atunci niciun inalt oficial de la Bucuresti nu a luat taurul de coarne pentru a reintroduce porcul romanesc pe piata Uniunii Europene. Culmea este insa ca si in actuala conjunctura economica, una extrem de grava, in abatoarele din tara noastra continua sa fie crescuti anual in abatoare peste cinci milioane de porci.
Iar situatia crescatorilor este cu atat mai grava si pierderile financiare cu atat mai mari cu cat hotararea Administratiei Putin de a pune embargo pe teritoriul Rusiei la importul de carne de porc a lovit puternic acest segment economic care altadata era “fala” Romaniei ceausiste.
Acum, daca delegatia Romaniei se intoarce victorioasa de la Bruxelles si, luand toate masurile de siguranta necesare, crescatorii romani vor putea exporta din nou porci vii pe piata Uniunii Europene, poate ca lucrurile s-ar dezmorti si in alte domenii de activitate. Unde “sictirul guvernamental” a facut sa nu se depuna niciun efort pentru a ne impune punctele de vedere la Bruxelles.
Ar fi un prim semnal ca, daca vrei cu adevarat, atunci poti. Iar cel mai bun exemplu de urmat ar fi cel al Poloniei. Care, dupa ce Federatia Rusa a pus embargo pe importul de mere, Varsovia le-a cerut tuturor celorlalte tari membre ale UE sa fie solidare si sa cumpere din Polonia merele ce ar fi trebuit exportate in Rusia. Si chiar daca la inceput au strambat din nas, reprezentantii tarilor membre ale UE la Bruxelles au acceptat in cele din urma…