Uniunea Europeana a pregatit o pozitie oficiala pentru Brexit. Vor mai putea pleca romanii in Regat?
ukbrexitpozitie brexitpozitie oficiala ueregatul unitlondramarea britanieparasire ue
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezentat o strategie care reglementeaza pozitia adoptata de UE in fata Brexitului. Documentul va fi supus votului la summitul european din 22-23 martie, iar, daca va fi aprobat, va deveni pozitia oficiala a Uniunii Europene in raport cu Marea Britanie, in contextul pierderii calitatii sale de stat membru.
Potrivit presedintelui CE, Brexitul va genera "in mod inevitabil frictiuni" comerciale intre UE si Marea Britanie, avand in vedere dorinta britanica de a parasi piata unica si uniunea vamala, insa proiectul Uniunii Europene vine in intampinarea dificultatilor si "ruperilor" ce vor avea loc, prezenatand directive de negociere.
In textul acestui proiect se arata ca UE nu isi doreste sa ridice un zic de neintelegere si necolaborare intre statele membre si Marea Britanie, ci vrea ca aceasta sa ramana "prieten si colaborator"pentru Uniune.
'Nu dorim sa construim un zid', a afirmat Donald Tusk intr-o conferinta de presa la Luxemburg, unde si-a prezentat viziunea asupra viitoarei relatii cu Londra. UE 'doreste ca Regatul Unit sa devina prieten si partener apropiat si sa inceapa negocierile cu privire la viitor intr-un spirit deschis si pozitiv', a adaugat el.
Avand in vedere liniile rosii ale Regatului Unit, doar un acord de liber schimb este posibil' si 'va fi primul acord de liber schimb din istorie care va slabi, dar nu va intari legaturile economice", a afirmat presedintele Consiliului European
Proiectul prezentat de Tusk contine, deci, "orientările principale privind cadrul pentru relatia viitoare" dintre UE si Marea Britanie, in timpul, dar mai ales dupa ce se va finaliza Brexitul. Desi Marea Britanie este prima tara care a decis ruperea de Uniune, iar procedura inca e incerta si nu se cunosc in totalitate consecintele acestei decizii, UE se pare ca apeleaza la toleranta si isi doreste sa mentina parteneriate prietenoase cu Londra, chiar si in acest context.
Romanii vor fi primiti in continuare in UK
Desi se cunosc putine date despre ce va urma dupa Brexit, romanii au primit o veste buna: vor fi acceptati in continuare in Marea Britanie. Guvernul Marii Britanii a organizat o intalnire cu membrii comunitatii romanesti, carora le-a raspuns tuturor intrebarilor. De departe, cea mai mare temere a fost daca vor mai fi lasati sa locuiasca in UK dupa Brexit si daca vor putea veni si alti romani, fara probeleme. Raspunstul autoritatilor a fost clar si prietenos: se vor face toate demersurile legale care sa garanteze libera circulatie.
Suella Fernandes, subsecretar de stat Departamentul pentru iesire din UE: "UK si guvernul UK pretuiesc mult prezenta romanilor in Regatul Unit, contributia si participarea lor in societatea noastra. Asa cum am vazut in aceasta seara, atat de multi membri de seama ai comunitatii de romani s-au adunat sa celebreze aceasta contributie de valoare. Sunt bineveniti in UK si ne dorim ca ei sa ramana aici, asa cum a spus premierul nostru. Sunt cetateni romani care si-au facut un rost in UK, au prieteni, relatii si familii aici si ne dorim sa ramana.
Regatul Unit iese din Uniunea Europeana pe 29 martie 2019, anul viitor, si dupa acest punct speram ca va fi un acord intre UK si UE, o perioada de implementare, care va dura cam doi ani. In aceasta perioada de implementare, speranta si dorinta noastra, chestiuni care acum fac obiectul acordurilor cu UE, sunt ca regulile legate de libera circulatie si dreptul oamenilor de a veni si a pleca sa ramana, in esenta, asa cum sunt astazi. Aceasta este pozitia pentru cei care vin in UK din Uniunea Europeana.
Romanii din Marea Britanie stiu ca negocierile pentru iesirea din UE sunt inca in derulare si se sustin reciproc in aceasta incercare grea, prin care sunt nevoiti sa treaca. Intalnirile cu reprezentantii guvernului din Regat ii incurajeaza si ii mai linistesc pentru ca le arata ca sunt luati in calcul ca membri importanti ai societatii britanice."
In prezent, Marea Britanie gazduieste aproximativ jumatate de milion de romani.