Decizia oficialilor europeni pare ca nu multumeste pe nimeni la ora actuala. Premierul Theresa May ii ceruse printr-o scrisoare lui Donald Tusk a amanare a Brexit-ului pana la data de 30 iunie. Astfel, May ar fi avut la dispozitie mai bine de trei luni pentru a purta negocieri interne si pentru a ajunge la un numitor comun cu opozitia din Parlamentul britanic. Noul termen ii va lasa premierului Theresa May mai putin de doua luni la dispozitie pentru a rezolva toate aceste probleme interne.
Noul termen propus de cei din Uniunea Europeana are in spatele lui si un fundament extrem de important, si anume alegerile europene care vor fi organizate in toate statele membre la finalul lunii mai. Marea Britanie a anuntat chiar prin vocea premierului Theresa May ca nu accepta sa organizeze alegerile europene de la finele lunii mai, aceasta cerinta nerespectand votul exprimat de cei care si-au dorit ca Regatul Unit sa nu mai ramana in Uniunea Europeana.
Conform agentiei de presa Reuters, Comisia Europeana a luat de la bun inceput in calcul doar doua variante in legatura cu amanarea termenului pana la care trebuie sa se realizeze iesirea efectiva a Marii Britanii din Uniunea Europeana. Prima varianta presupunea o amanare scurta, pana in 23 mai. In cele din urma, Uniunea Europeana anunta ca s-a convenit asupra datei de 22 mai. A doua varianta presupunea o amanare pe termen lung, pana la finele anului sau chiar mai tarziu. Insa, aceasta varianta presupunea ca Regatul Unit sa isi asume responsabilitatea de a organiza alegerile europene de la sfarsitul lunii mai.
Sondajele realizate de agentiile specializate in ultimele sase luni ne arata ca societatea britanica este mai divizata ca oricand din punct de vedere al opiniilor cu privire la Brexit. Daca rezultatul referendumului este mai mult decat clar, sondajele de opinie realizate in ultimul timp ne arata ca un nou referendum pe aceasta tema nu ar mai avea acelasi rezultat. Conform specialistilor, cetatenii britanici au inteles in cele din urma care sunt riscurile si problemele cu care acest Brexit vine la pachet, ceea ce a facut ca opinia lor sa se schimbe radical.
O petitie care cere anularea Brexit-ului a aparut ieri online, aceasta strangand extrem de rapid 100.000 de semnaturi. Conform legislatiei, trecerea pragului de 100.000 de semnaturi presupune ca petitia sa fie examinata in dezbatere in Parlament. In jurul pranzului, site-ul a picat din cauza volumului extrem de mare de trafic, reprezentantii Comisiei pentru petitii din Parlamentului European mentionand ca rata semnaturilor a fost “cea mai mare pe care site-ul a avut-o vreodata”. In cursul serii, petitia depasise numarul de un milion de semnaturi, iar la aceasta ora sunt peste 2.2 milioane de semnaturi.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212