Ungaria isi inchide granitele pentru straini. Ce se intampla cu romanii care tranziteaza tara sau calatoresc in Ungaria
ungariarestrictiimaepandemie
Autoritatile de la Budapesta au decis sa ia o masura radicala, in scopul reducerii infectiilor cu noul coronavirus. Astfel, de la 1 septembrie, Ungaria isi inchide granitele pentru calatorii straini. Inclusiv ungurii care vin din strainatate vor trebui sa intre in carantina la revenirea in tara. Vestea a starnit ingrijorarea ambasadorilor romani, care cer explicatii Budapestei, pentru a clarifica situatia romanilor care calatoresc in Ungaria sau care o tranziteaza in drumul lor spre Europa de Vest.
De la 1 septembrie, cetatenii unguri care revin in tara vor trebui sa se izoleze la domiciliu timp de 14 zile si vor putea parasi carantina dupa doua teste negative la coronavirus.
In rest, se va putea intra in tara cu mici exceptii. Exceptii pentru interdictia de intrare pentru straini s-ar aplica convoiurilor militare si de tranzit umanitar, precum si calatoriilor de afaceri sau diplomatice.
"Numarul de infectii a crescut ... si majoritatea acestora provin din strainatate", seful cabinetului prim-ministrului Viktor Orban, Gergely Gulyas.
''Guvernul a avut in vedere diverse reguli privind modul in care fanii ar putea fi lasati sa participe la meciul UEFA Super Cup dintre Bayern Munchen si Sevilla, la Budapesta, pe 24 septembrie, a adaugat Gulyas, citat de Reuters.
Astfel, timp de cel putin o luna, Ungaria va avea in vigoare aceste restrictii, dar e posibil ca ele sa se prelungeasca, in functie de evolutia epidemiei din tara.
Potrivit sefului cabinetului prim-ministrului Viktor Orba, restrictiile sunt necesare pentru a permite ca anul scolar sa inceapa saptamana viitoare in conditii de siguranta, dar si pentru a proteja oamenii, precum si economia.
Ambasadorii romani la Budapesta cer lamuriri la autoritatile ungare
Decizia Ungariei de a-si inchide granitele nu este deloc una imbucuratoare pentru romani, care tranziteaza in numar mare Ungaria, catre statele din Vestul Europei sau pentru a calatori ca destinatie finala Ungaria.
In acest context, Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca au fost deja solicitate, prin Ambasada Romaniei la Budapesta, clarificari cu privire la continutul deciziilor amintite si impactul acestora asupra cetatenilor romani care calatoresc in Ungaria si respectiv prin Ungaria, ca stat de tranzit, catre alte state europene, precum si in privinta cetatenilor romani, lucratori transfrontalieri. In egala masura, a fost transmisa si solicitarea ca autoritatile romane sa fie informate cat mai rapid asupra modului de implementare a deciziilor respective.
Citeste si:
Profesorii cu varsta inaintata si comorbiditati vor putea sa tina cursuri online, pentru a se proteja de coronavirus